Zöldségek szárítása házilag
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 20 db sárgarépa (1850 g)
  • 9 db petrezselyemgyökér (800 g)
  • 2 db zeller (750 g)
  • 2 db karalábé (440 g)
  • 4 db tv paprika (420 g)
  • 5 nagy fej gomba (500 g)
  • 2 db vöröshagyma (300 g)
  • fél fej káposzta (540 g)
Leírás
  1. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, aprítjuk.
  2. A répát, petrezselymet karikára vágjuk. Én kissé átlósan vágtam, hogy nagyobb és mutatósabb szeletek legyenek. (2-3 mm vastagok)
  3. A karalábét, zellert hasábokra vágjuk.
  4. Hagymát félkörre, paprikát hosszúkásra, káposztát is hosszúkásra vágjuk.
  5. Gombát is szeleteljük. (Bocs, kép lemaradt.)
  6. Majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük a zöldségeket, és 50 fokon légkeveréssel, 4-5 óra alatt megszárítjuk. Én három tepsivel egyszerre csináltam, cserélgettem és fordítgattam a tepsiket, hogy egyenletesen száradjanak. (A szárítási idő a szeletek vastagságától is függ.)
  7. Ha energiát szeretnénk spórolni, akkor a pulton is száríthatjuk tovább, ha nem szárítottuk a sütőben készre.
  8. Ez a mennyiség 6 tepsire fért rá, tehát 2 menetben szárítottam, összesen 600 g szárított zöldségem lett. (Ez azt jelenti, ha egy adag levesre 25 g-ot számítok, akkor 24 tányér leves jön ki ebből a mennyiségű száríott zöldségből.)
Megjegyzés
Természetesen másfajta levesekhez is felhasználható a szárított zöldségkeverék...
Tárolás: Nagyon fontos, hogy csak a teljesen száraz zöldségeket tehetjük üvegekbe, zacskókba, dobozokba. Ellenkező esetben megpenészedik. Tehát inkább még pár napig hagyjuk a szárított zöldségeinket szellős helyen, hogy teljesen kiszáradjanak.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zoldsegek-szaritasa-hazilag/