4-5 ek. darált dió (töltelék alá a nyers tésztára)
4-5 szem alma (nagyobb)
Tetejére:
tojás másik fele kenni
Cukorsziruphoz:
0,5 dl víz
4 ek. cukor
Leírás
Tészta összeállítása:
A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, tojás felét és a langyos tejet és a vajat.
Dagasztjuk. Amikor szép egynemű és fényes a tészta, letakarva, huzatmentes helyre félretesszük kelni.
Töltelék elkészítése:
A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, félretesszük.
Az almát megmossuk. Hámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Sütemény összeállítása:
Ha a tészta duplájára kelt, két részre osztjuk. Majd mindkettőt ⅓ - ⅔ arányban szétosztjuk.
A ⅔ nagyságú tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszórjuk a zabpehellyel, majd rátesszük a túrótölteléket és a lekvárt.
Végül az ⅓ tésztát kinyújtjuk, de csak a fele szélességű legyen, majd a tészta rácsozóval hengereljük, a tésztát a sütemény tetejére tesszük, széthúzzuk. Így lesz olyan széles, mint a töltelékkel fedett lap. Felvert tojással megkenjük.
Ugyanígy járunk el a másik rész tésztával is, csak arra diót szórunk, amire az almaszeletek kerülnek, végül a rácsozott tészta, majd tojással megkenjük.
Kb. 20 percet pihen a sütemény a konyhapulton, míg a sütőt előmelegítjük.
Sütés:
Előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kb. 5 percig, ezzel kenjük meg a kisült tészta tetejét.
Amikor teljesen kihűlt, szeleteljük.
Megjegyzés
Nagy tepsiben sült, kb. 30 x 25 cm nagyságú volt mindkettő.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/racsos-sutemeny/