Kakaós csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 10 g friss élesztő
  • 2 kk. só
  • 6 ek. cukor
  • 550 ml tej
  • 160 g vaj vagy ráma
Töltelék:
  • 8 ek. tejföl
  • 6 ek. cukrozott kakaópor
  • 6 ek. cukrozott fahéj
Leírás
Előkészítés:
  1. A hozzávalókat (hideg tejjel) kelesztőtálba mértem, a gép kb. 10 perc alatt kidolgozta a tésztát.
  2. A tésztát két részre osztottam, zacskóztam (úgy hogy legyen helye nőni).
  3. Este nyolc órakor hűtőbe tettem, másnap reggel hat óráig a hűtőben pihentek.
  4. Másnap a tésztát a hűtőből kivesszük, azonnal kezdhetjük nyújtani.
  5. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
  1. Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtottam.
  2. Tetejét 4 ek. tejföllel megkentem, megszórtam a cukrozott fahéjjal.
  3. Feltekertem, úgy fordítottam, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  4. Éles késsel felszeleteltem, 24 db lett belőle.
  5. A csigákat a papírral borított tepsire tettem, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kissé lenyomkodtam, a közepe kissé kiemelkedik.
  6. A másik adag tésztával is ugyanígy jártam el, azzal a különbséggel, hogy kakaós töltelék került bele.
  7. A konyhapulton még 1 órát pihentek a csigák, ez alatt a sütőt 190 fokra előmelegítettem.
  8. Két tepsivel egyszerre sütöttem, közben egyszer megcseréltem őket, hogy egyenletesen süljenek.(Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a csigák alá, jó gőzös lesz tőle a sütőtér, jó tesz a kelt tésztának.)
  9. A két tepsivel egyszerre 18-20 perc alatt megsült. Ez után a másik két tepsivel is kisütöttem.
  10. Tálalás előtt a kakaós tetejét porcukorral enyhén meghintettem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kakaos-csiga-ejszakai-kelesztessel/