Dagasztás nélküli kenyér, teljes kiőrlésű lisztből
Munka:
Várakozás:
Összesen:
Hozzávalók
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g finomliszt
50 g búzasikér (2 ek.)
1 kk. cukor
2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
1 csomag szárított élesztő (7 g-os)
25 g hántolt napraforgómag
25 g tökmag
2,5 dl kókusztej
2 dl víz
Leírás
A száraz anyagokat kimérjük, egy műanyag tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a langyos vizet és a kókusztejet, majd egy evőkanál segítségével összekeverjük. (Sűrű, nokedliszerű, ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.)
Letakarva 1-1,5 órát kelni hagyjuk, míg kétszeres méretűvé megnő a tészta.
A nyújtólapot alaposan lisztezzük, erre öntjük a megkelt tésztát. (Egy műanyag habkártya segítségével könnyedén ki lehet a tálból szedni a tésztát.)
A habkártyával téglalap alakúra formázzuk a tésztát, majd feltekerjük és megcsavarjuk, mint amikor mosás után kicsavarjuk a ruhát. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
A sütőt 250 fokra bekapcsoljuk, előmelegítjük, addig a kenyeret a pulton pihentetjük.
Amikor a sütő meleg betoljuk a kenyeret és 10 percig magas hőmérsékleten (250 fokon) sütjük.
Majd 210 fokra mérsékeljük a hőfokot és még 10-15 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha nagyon sülne a teteje, akkor egy darab fóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, nehogy megégjen.
Sütés után még 5 percet a kikapcsolt sütőben, nyitott ajtóval pihent a kenyér, majd rácsra tettem kihűlni.
Megjegyzés
Amikor kihűl a kenyér, szépen szeletelhető. Másnap is puha, szeletelésnél sem morzsálódik. Aki szeretné normál tehéntejjel is készítheti a kókusztej helyett. Ebben az esetben 2 dl tej, 2 dl víz és 0,5 dl olaj szükséges a tésztába.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/dagasztas-nelkuli-kenyer-teljes-kiorlesu-lisztbol/