A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, cukrot, elkeverjük.
Hozzáadjuk a langyos tejet, tejszínt és puha tésztát dagasztunk. (A liszt fajtájától függően eltérő lehet a tészta folyadékfelvevő képessége. A tejszín sűrűsége is befolyásolja a tészta állagát. Ezért írtam az 1-1,5 dl tejet.)
Amikor a tészta fényes, és egynemű, letakarjuk, félretesszük kelni. Kb. 40-60 percig pihentetjük a tésztát.
A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a vaníliaporral.
Elkészítés:
Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (Csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.) Pár percig pihennek a cipók a pulton.
Majd az első cipót enyhén lisztezett felületen 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
Megkenjük a vajas vaníliával, feltekerjük, patkó alakúra hajtjuk, és a tepsire tesszük.
Így járunk el az összes tésztával, összesen 10 db patkót készítünk, tepsire tesszük. Két tepsibe fér bele a 10 db, így sütésnél nem sülnek össze.
Végül megkenjük a patkókat felvert tojással, megszórjuk jégcukorral.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy kb. 20-30 perc alatt bemelegedjen, ezen idő alatt a patkók a konyhapulton pihentek és megkeltek.
Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, 20 perc alatt megsütöttem őket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vanilias-patko/