Mézes gyömbéres keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 150 g méz
  • 50 g ráma
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 180 g búza finomliszt
  • 80 g porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér vagy friss gyömbér reszelve
  • 1 egész tojás
Tetejére:
  • 1 kisebb citrom leve (30 g)
  • 180 g porcukor
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. Mézet és a rámát kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a ráma el nem olvad. Ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, amivel alaposan elkeverjük.
  2. Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, zacskóba tesszük és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Elkészítés:
  1. Másnap a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy adagot enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk és szaggatjuk.
  2. Sütőpapírral borított tepsire tesszük a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük.
  3. Ha puhán szeretjük, akkor 6-8 perc vastagságtól függően bőven elég neki. Amikor kivesszük a sütőből akkor még lágy a tészta, ahogy hűl úgy fog szilárdulni a keksz.
  4. Ha ropogósan szeretjük, akkor néhány perccel süssük tovább a kekszeket.
Tetejére:
  1. A friss citromot kicsavarjuk, átszűrjük. 30 g citromléhez 180 g porcukrot adtam, elkevertem.
  2. Kés segítségével a kekszeket a mázzal megkentem. Pár óra alatt szabad levegőn megszáradtak.
  3. Fém vagy műanyag dobozban hosszan eltartható.
Megjegyzés
Ezzel a kis virág formával szaggatva 90 db, 3 tepsi keksz lett.
A lisztek eltérőek lehetnek, idén ugyanezzel az anyag mennyiséggel készítettem, kissé lágyabb lett a tészta. Átgyúrásnál még ezért 1-2 evőkanálnyi lisztet adtam hozzá és formázásnál erősebben liszteznem kellett a felületet.
Idén kicsit hígabb lett a máz, konyhai ecsettel gyorsan rá tudtam kenni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/mezes-gyomberes-keksz/