Tönkölylisztes gyümölcstorta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Hozzávalók a tönkölyös alaphoz:
  • 100 g darált dió
  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • csipet só
  • ½ kk. sütőpor
  • ½ kk. cukormentes kakaópor
  • ½ kk. fahéj
  • 60 g kókuszvirág cukor
  • 1 ek. rum vagy rumaroma
  • 1 db kis méretű tojás
  • 70 g ráma margarin
Töltelék:
  • 500 g tisztított gyümölcs
  • 2 ek. cukor
  • 1,5-2 ek. kukoricakeményítő
Leírás
  1. Az alap száraz hozzávalóit (dió, liszt, só, sütőpor, fűszerek, cukor) kimérjük, összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a nedves anyagokat (rum, tojás, ráma) és gyorsan összekeverjük.
  3. Rámázott, lisztezett tortaformába nyomkodjuk a masszát. (28 cm átmérőjű tortaformát használtam.)
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon, 20 percig elősütjük.
  5. Közben elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
  6. Az eper szárát, levelét eltávolítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, félbe, negyedekbe vágjuk.
  7. Rászórunk 2 ek. cukrot, hozzáadunk 1 dl vizet, majd gyorsan felforraljuk. (1-2 perc.)
  8. A keményítőt csomómentesre keverjük 0,5 dl vízzel és a forralt eperhez csorgatjuk.
  9. Folyamatos keverés mellett főzzük, közben a gyümölcs kissé besűrűsödik. (1-2 perc.) Ekkor levesszük a tűzről.
  10. Amikor az alap elősült, ráöntjük a gyümölcsös tölteléket és 15 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
  11. Meg kell várni míg teljesen kihűl, akkor lehet szépen szeletelni. (Addigra a tészta kicsit meg is puhul a gyümölcs nedvességétől.)
  12. Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral szórjuk.
Megjegyzés
A képek között a meggyes-almás változat is látható. A meggyet magoztam, az almát kockára vágtam, főzése sűrítése ugyanúgy történt, mint az epres töltelékes.
A kókuszcukor természetesen sima kristálycukorral vagy barnacukorral helyettesíthető. A mennyiségét viszont érdemes 50 g-ra csökkenteni.
Készíthetjük ízlés szerint másfajta töltelékkel, de még akár savanykás lekvárral is.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tonkolylisztes-gyumolcstorta/