Almáspite - tortaformában
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 70 g vaj vagy ráma
  • 60 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
  • 5-6 db alma (mérettől függően)
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
Leírás
  1. A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, lereszeljük. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
  2. Ízlés szerint cukrozzuk, ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
  3. Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
  4. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
  5. Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
  6. Hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
  7. A tortaformát kikenjük, lisztezzük.
  8. A sütőt előmelegítjük.
  9. Én szaggattam 7 db kis virágot a tésztából, a többi tésztát a tortaformába nyomkodtam.
  10. Végül eloszlattam a tésztán a kihűlt tölteléket, tetejére rátettem a virágokat.
  11. Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 perc alatt készre sütöttem.
  12. Formában hagytam kihűlni.
  13. Tálalás előtt tetejét porcukorral enyhén megszórtam.
Megjegyzés
28 cm-es tortaformát használtam
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almaspite-tortaformaban/