Teljes kiőrlésű tejes kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g teljes kiőrlésű liszt (fele tk. búza, fele tk. tönköly)
  • 150 g finom liszt
  • 2 kk. só
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 ek. tejföl
Megkenni:
  • kb. 25 g vaj
Leírás
  1. A vaj és a tejföl kívételével mindent a dagasztóüstbe mértem, gépel dagasztottam a tésztát. Majd hozzáöntöttem az olvasztott vajat, tovább dagasztottam. Kicsit keménynek éreztem a tésztát, ezért még egy evőkanál 20%-os tejfölt adtam hozzá. Dagasztottam. Puha tésztát kaptam, amit 1 órára letakarva, huzatmentes helyre félretettem pihenni.
  2. Amikor kb. duplájára megkelt a tészta, 2 részre osztottam.
  3. Az első tésztát 30 cm átmérőjű körré nyújtottam, majd lágy vajjal megkentem és 8 darabra vágtam.
  4. Egyesével a tésztadarabokat feltekertem, a széles résztől kezdve, a kis csúcsa felé haladva, úgy hogy a végén kissé meghúztam a tésztát. A kiflit enyhén meghajlítva sütőpapírral borított tepsire tettem, úgy hogy a tészta vége a kifli alá kerüljön.
  5. Így jártam el a többi darabbal és a másik adag tésztával is.
  6. A kifliket vízzel permeteztem, majd kb. 30 percet pihentek. Ezen idő alatt a sütőt 230 fokra előmelegítettem.
  7. A két tepsivel egyszerre sütöttem 230 fokon gőzös sütőben 10 percet, majd 200 fokon további 10 percet. Összesen 20 perc alatt sültek készre.
  8. Sütés után enyhén megspricceltem vízzel és rácson hagytam kihűlni a kifliket. (16 db, 2 tepsivel lett ebből a mennyiségből.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-tejes-kifli-egyszeruen-gyorsan/