Gombaleves
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Leveshez:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. olaj
  • 600 g csiperke gomba
  • fél paradicsom (elhagyható)
  • fél paprika (elhagyható)
  • 1-2 szem burgonya
  • 1 sárgarépa
  • petrezselyem zöldje
  • töröttt bors
Nokedlihez:
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • liszt
Leírás
  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldségeket és a gombát is megtisztítjuk, daraboljuk.
  2. A hagymát kicsi olajon só hozzáadásával megdinszteljük.
  3. Rátesszük a zöldségeket ( a burgonya kivételével), ízlés szerint sózzuk, ízesítjük törött borssal. Néhány perc alatt a gomba levet ereszt, így pároljuk a zöldségeket 6-8 percig.
  4. Hozzáadjuk a darabolt burgonyát és petrezselyemzöldjét, majd 2-2,5 liter vízzel felöntjük és kb. 20 percig (vagy amíg a zöldségek kellőképpen meg nem puhulnak) főzzük.
  5. Közben elkészítjük a nokedlit: A felvert tojáshoz hozzáadunk kb. 2 ek. lisztet (tojás nagyságától függően) és egy kis sót, amivel alaposan elkeverjük. Lágy tésztát kell kapnunk, amit kiskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatunk. Néhány perc alatt készre főzzük.
  6. Ízlés szerint tejfeles habarással sűríthetjük. (Nálunk a fiúk nem szeretik, ezért tálalásnál teszünk hozzá magunknak tejfölt.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/gombaleves/