Télapó kedvence keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 150 g liszt
  • 50 g porcukor
  • késhegynyi sütőpor
  • ½ kk. fahéj
  • 75 g hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. főzőtejszín
Díszítéshez:
  • magvak (dió, mandula, mogyoró, lenmag)
  • cukor gyöngyök
  • bármi ehető apróság a konyhából
  • esetleg olvasztott csokoládé
  • íróka (fél tojásfehérje, 75-80 g porcukorral kikeverve)
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. A lisztet, porcukrot, sütőport, fahéjat kimérjük, összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kicsi kockákra vágott hideg vajat, majd elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel.
  3. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejszínt, összegyúrjuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Elkészítés:
  1. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra elnyújtjuk, tetszés szerinti formákat szaggatunk.
  2. A kekszeket sütőpapírral borított tepsire tesszük, ott nyomjuk bele a sütipecsétet, ha van. A pecsétet érdemes kicsit lisztezni, de ez pecsétfüggő.
  3. Ízlés szerint magvakkal, cukorgyöngyökkel díszítjük. (Vigyázat, a cukorgyöngy hő hatására szétolvadhat.)
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük a tésztát, könnyen megéghet. A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
Díszítés: Ízlés szerint díszíthetjük a kekszeket.
  1. Íróka készítése: A maradék tojás fehérje feléhez hozzászitáljuk a porcukrot és gépi habverővel kemény habbá verjük. Pici nejlon zacskóba szedjük a felvert habot, a csücskére apró lyukat vágunk, majd ezzel a cukros tojásfehérjével különböző mintákat "rajzolhatunk-írhatunk" a kekszekre.
  2. Ezt az írókát "ragasztónak" is használhatjuk, pl. figurák szeme helyére kis borsónyi pettyet nyomunk belőle, és ebbe ragasztjuk a cukorgyöngyöt, csokidrazsét vagy magvakat.
  3. Az írókával díszített kekszeket szabad levegőn egy éjszaka alatt száradni hagyjuk.
Megjegyzés
Ebből az adagból egy tepsi keksz lesz. Természetesen lehet a mennyiségeket duplázni is.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/telapo-kedvence-keksz-fahejas-vajas-keksz/