Preckedli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 200 g kristálycukor
  • csipet só
  • késhegynyi vaníliapor (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
  • 1 csom. sütőpor (15 g)
  • 150 g margarin
  • 100 g zsír
  • 2 tojás + 1 sárgája (S méretű)
  • 1 citrom reszelt héja és csavart leve
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • 100 g durvára vágott dió
  • 80 g kristálycukor
  • Ízlés szerint porcukor
Leírás
  1. A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, majd hozzáadtam a puha margarint és zsírt. Elmorzsoltam. Hozzáadtam a 2 egész tojást plusz egy sárgáját, belereszeltem a citrom héját, belecsavartam a levét. A tésztát alaposan összedolgoztam.
  2. Egy nejlon zacskóba tettem, majd 1 órára betettem a hűtőbe pihenni.
  3. Amikor letelt a pihenő idő, a tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 6 mm vastagságúra elnyújtottam és csillag formával kiszúrtam. A csillagokat tojás fehérjével megkentem, majd cukros dióba fordítottam.
  4. Végül sütőpapírral fedett tepsire tettem (a cukros-diós oldalával felfelé)
  5. Majd 180 fokon 30 perc alatt megsütöttem a 3 tepsivel egyszerre.
  6. Ebből a mennyiségből 60 db süti lett. (kb. 6 cm átmérőjűek)
  7. Amikor kihűl, porcukorral megszórjuk, majd fém dobozban tároljuk.
Megjegyzés
Érdemes a pihentetett tésztát ketté osztani és csak a felét elnyújtani, szaggatni. Majd a másik felével ugyanígy eljárni. A lehullott darabokat összegyúrni, majd ismét nyújtani, szaggatni. A felületet és a tésztát erősen lisztezni kell, mert elég lágy a tészta, könnyedén leragadhat.
Aki egyesével süti, annak természetesen a sütési idő lerövidül. Sütőtől függően 15-20 perc alatt, világos színűre kell sütni. (Ne hagyjuk sokáig a sütőben, mert nagyon megbarnul és kiszárad.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/preckedli-dios-linzer/