Mákos preckedli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 450 g finomliszt
  • 100 g darált mák
  • 200 g kristálycukor
  • csipet só
  • 1 csom. sütőpor (15 g)
  • 150 g margarin
  • 100 g zsír
  • 1 tojás + 1 sárgája (L méretű)
  • 1 citrom reszelt héja és csavart leve
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • 100-120 g kristálycukor
Leírás
  1. A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, majd hozzáadtam a puha margarint és zsírt. Elmorzsoltam. Hozzáadtam 1 egész tojást plusz egy sárgáját, belereszeltem a citrom héját, belecsavartam a levét. A tésztát alaposan összedolgoztam.
  2. Egy nejlon zacskóba tettem, majd 1,5 órára betettem a hűtőbe pihenni.
  3. Amikor letelt a pihenő idő, a tészt felét alaposan lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságúra elnyújtottam és kicsi kerek valamint szívecske formával kiszúrtam. A kiszúrt darabokat tojás fehérjével megkentem, majd cukorba fordítottam. Így jártam el a tészta másik felével és a lehullt darabokkal is.
  4. Végül sütőpapírral fedett tepsire tettem (a cukros oldalával felfelé)
  5. Majd előmelegített sütőben 180 fokon tepsinként 15 perc alatt készre sütöttem. (Ha több tepsivel egyszerre sütjük, akkor a sütési idő megnő.)
Megjegyzés
3 cm átmérőjű kerek preckedliből 56 db, ennél nagyobb szívecskéből 75 db lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/makos-preckedli-makos-linzer/