100% teljes kiőrlésű kakaós csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 2 ek. búzasikér (40 g)
  • 1 kk. só
  • 3 ek. édesítő
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 100 g ráma
  • 3 dl tej
  • 2 ek. tejföl
Tölteléknek:
  • 3 ek. kakaópor
  • 3-4 ek. édesítő
  • lekvár
Leírás
Előkészítés:
  1. A száraz anyagokat egy tálba mérjük, elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Puha, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk. (Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. Nekem pont jó volt, nem igényelt több folyadékot.)
  3. Kb. egy órára félretesszük kelni.
  4. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
  1. Amikor kétszeresére nőtt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, az első adagot elnyújtjuk, megszórjuk a kakaóval és az édesítővel.
  2. Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  3. Éles késsel felszeleteljük.
  4. Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak.
  5. A másik adag tésztát is téglalap alakúra nyújtjuk, ízlés szerint töltjük, feltekerjük, szeleteljük, tepsire tesszük, formázzuk. Én a második adagot cukormentes lekvárral és házi szilvalekvárral töltöttem meg.
  6. kb. 30 percet pihentetjük a süteményt, majd 180 fokon a két tepsivel egyszerre 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
A cukormentes bolti lekvár sütésnél sajnos kifolyt, de ettől függetlenül elfogyott az utolsó morzsáig. Legközelebb kakaós és szilvalekvárosat fogok csak készíteni.
Aki csak kakaósat szeretne készíteni, annak 6 ek. kakaóporra és 6-8 ek. édesítőre lesz szüksége.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/100-teljes-kiorlesu-kakaos-csiga/