Zabpelyhes zsemle - 100% teljes kiőrlésű
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g zabpehely
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
  • 20 g búzasikér
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 50 g vegyes mag (nálam most szezám, lenmag és szotyi)
  • 4-4,5 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • 1kk. 10%-os ecet
Leírás
Előkészítés:
  1. Az összes szárazanyagot egy keverőtálba kimérjük, elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a langyos vizet, olajat és az ecetet (a vízből kicsit tartsunk vissza, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjunk) majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük.
  3. Kb. 50-60 percet kelni hagyjuk (letakarva, huzatmentes helyen), míg kb. 2szeres méretűvé megnő a tészta.
  4. A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
  1. A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek. (Én kisebbeket sütök, az azt jelenti, hogy egy jó nagy púpos evőkanállal teszek egy zsemlének, így 12-13 darab zsemlém lesz. Étkes férfiaknak nagyobbakat is süthetünk.)
  2. A tepsit a forró sütőbe helyezzük. 230 fokon, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
A zsemlék kívül kissé rücskösek lesznek, és első próbálkozásra nem biztos, hogy sikerül egyformákat sütnünk. De nem szabad megijedni, már a második nekifutásra könnyebb lesz a tésztával bánni.
Kívül ropogós, belül puha tésztája van, viszont nem olyan légies, mint a boltban kapható zsemle, hiszen az alapanyagok is és az eljárás is ahogy készül teljesen más. Finom és laktató! A magvak természetesen elhagyhatók, ha valaki nem szereti vagy másféle magvakra is cserélhetők.
Ha túl lágy a tészta, akkor a zsemlék kissé laposabbak lesznek, tehát legközelebb kicsit kevesebb vízzel kell elkevernünk a tésztát.
Éjszakai hűtős kelesztéssel is elkészíthető. Ebben az esetben hideg vízzel keverjük össze a tésztát, letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. (A tál kiválasztásánál legyünk óvatosak, számolni kell a tészta térfogatának növekedésével, inkább nagyobb tálat válasszunk, minthogy reggelre kifusson a hűtőnk polcára.) Másnap reggel kivesszük, sütőt előmelegítjük, zsemléket formázzuk, sütjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-zabpelyhes-zsemle-dagasztas-nelkul-15-ora-alatt/