Forgácsfánk
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 50 g cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 30 g vaj
  • 1 ek. rum
  • 5 g élesztő
  • + kevés tej az élesztő feloldásához
  • 4-5 ek. tejföl
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
Leírás
  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztőt (amit egy kevés tejben feloldottunk), sót, cukrot, tejfölt és a rumot.
  2. Összegyúrjuk, cipóra formáljuk és fél óráig hűvös helyen pihentetjük.
  3. Fél óra múlva 3-4 mm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi darabokra osztjuk, majd ezeket 1,5 ujjnyi szélesen felvagdossuk.
  4. Lábasban olajat (zsírt) forrósítunk, ebben sütjük a tésztát, egyszerre nem túl sokat (hogy legyen helyük megnőni). Fedővel letakarva szép barnára sütjük mindkét oldalukat.
  5. Végül papírtörlőre szedjük, hogy az olajat leitassuk a fánkokról.
  6. Vaníliás porcukorral megszórva, baracklekvárral kínáljuk.
Megjegyzés
Ez a fajta forgácsfánk finom puha, egyáltalán nem száraz és nem ropogós.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/forgacsfank-a-mama-szakacskonyvebol/