Aranygaluska
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 1 kiskanál só
  • 60 g cukor (3 ek.)
  • 1 csom. szárított élesztő (7 g)
  • 2,5 dl tej
  • 60 g vaj
Töltelékhez:
  • 100 g darált dió
  • 100 g porcukor (ízlés szerint)
  • 30 g olvasztott vaj
Leírás
Előkészítés:
  1. Lisztet, sót, cukrot, élesztőt egy tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejet és a lágy vajat.
  3. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk, letakarjuk, kelesztjük. (Addig várunk míg kb. kétszeresére nő a tészta térfogata.)
  4. A darált diót összekeverjük a porcukorral.
  5. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, vagy vajazzuk és lisztezzük.
Elkészítés:
  1. Amikor jól megkelt a tészta, lisztezett deszára borítjuk, kb. 1,2 cm vastagra elnyújtjuk.
  2. Apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk és a tepsi aljába tesszük a kis pogikat.
  3. Ha egy sort letettünk, megkenjük olvasztott vajjal és jól megszórjuk a cukros dióval.
  4. Ezután következik ismét a tészta, vaj és dió majd egy sor tésztával fejezzük be.
  5. A tészta tetejét a maradék olvasztott vajjal megkenjük, majd huzatmentes helyen kb. 60 percet pihentetjük, kelesztjük.
  6. Hideg sütőben indítva 40-45 perc alatt sült meg 170 fokon.
  7. Tálaláskor vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés
Ez a mennyiség 20 x 26 cm-es tepsire elegendő.
Vaníliamártást egyszerűen főzős vaníliapudingból készítettem: 1 csomag vaníliás pudingot 8 dl tejjel főzünk készre, 4 ek. cukorral édesítjük.
A tésztát természetesen friss élesztővel is készíthetjük, akkor az 500 g liszthez 25 g friss élesztő szükséges.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/aranygaluska/