Burgonyás tepertős pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 450 g búza finomliszt
  • 450 g maradék burgonyapüré
  • 2 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 cs. (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss
  • 100 g tejföl
  • 100 g kefír
  • 200 g házi tepertőkrém
Kenni:
  • 1 tojás a pogik tetejére
Leírás
Előkészítés:
  1. A hozzávalókból dagasztógép segítségével finom puha tésztát dagasztottam. (A kefirt érdemes az elején még nem hozzáadni, meg kell nézni, hogy mennyire lágy a tészta, igényli e egyáltalán. Ez a krumplipüré és liszt függvénye. Nekem felvette a tészta a 100 g tejfölt és 100 g kefirt is.)
  2. Fél órát letakarva félretettem kelni.
  3. Elnyújtottam, egyszer hajtogattam. (Alulról felfelé ⅓ arányban. Majd fentről lefelé. Végül jobbról és balról ⅓ arányban.)
  4. Egy tállal letakartam, 30 percet pihentettem.
  5. Elnyújtottam, tetejét éles késsel bevágtam, szaggattam.
  6. Tepsire tettem, a tetejét enyhén felvert tojással megkentem.
  7. A pogácsák a pulton pihentek. (kb. egy órát.)
  8. Végül hideg sütőben indítva 40 perc alatt 190 fokon készre sütöttem a pogikat.
  9. Tepsin hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 18 db pogi, egy tepsivel lett.
A tepertőkrém sóval, borssal, egy kis erős paprikával ízesített volt.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyas-tepertos-pogacsa/