Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Fahéjjal, ízlés szerint cukorral, citrommal megpároljuk.
A pudingport egy kis hideg vízzel feloldjuk (0.5-1 dl víz), és az almatöltelékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Kevergetve még pár percig főzzük. (Szépen be is sűrűsödik az alma leve a pudingporral.)
Félretesszük hűlni.
Tészta:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk: lisztet, sütőport, sót, kristály cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, végül hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amennyit felvesz, kb. 2 evőkanálnyit.
A tésztát kb. 30 x 35 cm téglalap formára nyújtjuk, tepsire tesszük, 15 perc alatt elősütjük. (Én a sütőpapíron nyújtom, így nagyon egyszerű, mert nem kell átemelni a nyújtólapról a tepsire, csak egy gyors mozdulattal áthúzom a sütőpapírral együtt.)
Sütemény összeállítása:
Az elősütött tésztát megszórjuk a darált mandulával, erre kanalazzuk az almatölteléket. Szépen elosztjuk rajta, hogy mindenhová azonos mennyiség jusson.
A süteményt előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
Kivesszük a süteményt a sütőből, de még nem kapcsoljuk ki a sütőt.
Közben a tojások fehérjét felverjük a porcukorral és ezt a kemény tojáshabot a sütemény tetejére kenjük és a habbal együtt még 20 percig tovább sütjük.
Tepsin hagyjuk kihűlni a süteményt. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt!
Szeletelni vizes késsel lehet szépen, a száraz kés pengéje elhúzza a tojáshabot.
Ebből a mennyiségből, 1 tepsivel, azaz 35 szelet lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-habos-linzerkocka/