Almás-habos linzerkocka
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 100 g zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 100 g kristály cukor
  • ½ cs. sütőpor (7 g)
  • csipet só
  • kb. 2 ek. tejföl
Töltelék alá:
  • 60-70 g darált mandula/dió
Töltelékhez:
  • 1,5-2 kg alma reszelve
  • ízlés szerint cukor
  • 2 kk. fahéj
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag főzős vaníliás puding
Tetejére a habhoz:
  • 6 tojás fehérje
  • 150 g porcukor
Leírás
Almatöltelék:
  1. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Fahéjjal, ízlés szerint cukorral, citrommal megpároljuk.
  3. A pudingport egy kis hideg vízzel feloldjuk (0.5-1 dl víz), és az almatöltelékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Kevergetve még pár percig főzzük. (Szépen be is sűrűsödik az alma leve a pudingporral.)
  4. Félretesszük hűlni.
Tészta:
  1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk: lisztet, sütőport, sót, kristály cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, végül hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amennyit felvesz, kb. 2 evőkanálnyit.
  3. A tésztát kb. 30 x 35 cm téglalap formára nyújtjuk, tepsire tesszük, 15 perc alatt elősütjük. (Én a sütőpapíron nyújtom, így nagyon egyszerű, mert nem kell átemelni a nyújtólapról a tepsire, csak egy gyors mozdulattal áthúzom a sütőpapírral együtt.)
Sütemény összeállítása:
  1. Az elősütött tésztát megszórjuk a darált mandulával, erre kanalazzuk az almatölteléket. Szépen elosztjuk rajta, hogy mindenhová azonos mennyiség jusson.
  2. A süteményt előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
  3. Kivesszük a süteményt a sütőből, de még nem kapcsoljuk ki a sütőt.
  4. Közben a tojások fehérjét felverjük a porcukorral és ezt a kemény tojáshabot a sütemény tetejére kenjük és a habbal együtt még 20 percig tovább sütjük.
  5. Tepsin hagyjuk kihűlni a süteményt. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt!
  6. Szeletelni vizes késsel lehet szépen, a száraz kés pengéje elhúzza a tojáshabot.
  7. Ebből a mennyiségből, 1 tepsivel, azaz 35 szelet lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-habos-linzerkocka/