Ballagási pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 400 g finomliszt
  • 1,5 kk. só
  • késhegynyi szárított élesztő
  • 2 dl víz
Kenni:
  • 1 db tojás
Leírás
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, dagasztjuk.
  2. Kb. 2 órára félre tesszük kelni.
  3. Lisztezett felületen 1,5 cm vékonyra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk.
  4. Mini szaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral fedett tepsire helyezzük.
  5. A pogik tetejét felvert tojással megkenjük.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Pirosra, ropogósra.)
  7. Ebből az adagból 3 cm átmérőjű kis kiszúróval 55 db pogácsa lett.
  8. A pogikat még 1-2 napig rácson hagyjuk száradni.
Megjegyzés
A szaggatás után leeső maradék tésztát begyúrtam, kicsit pihentettem, majd derelyevágóval felcsíkoztam, tojással lekentem, csilis sóval megsóztam. 10-15 perc alatt 180 fokon megsütöttem a "ropikat". Itt érdemes figyelni, nem kell kiszárítani.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/ballagasi-pogacsa-tarisznyaba/