Sárgabarackos pite - 100% teljes kiőrlésű
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Hozzávalók tésztához:
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g cukrozott darált dió
  • csipet só
  • késhegynyi sütőpor
  • ½ kk. fahéj
  • 1 ek. rum vagy rumaroma
  • 1 db kis méretű tojás
  • 100 g ráma margarin
Töltelék:
  • 13 szem sárgabarack
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 2-3 ek. víz
Leírás
  1. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, dió, só, sütőpor, fahéj) kimérjük, összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a nedves anyagokat (rum, tojás, ráma) és gyorsan összekeverjük.
  3. Rámázott, lisztezett tortaformába nyomkodjuk a masszát. (28 cm átmérőjű tortaformát használtam.)
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig elősütjük.
  5. Közben elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
  6. A sárgabarackot megmossuk, forró vízbe tesszük, kis idő után leöntjük róla a vizet, így a héját könnyedén eltávolíthatjuk.
  7. Rászórunk 2 ek. cukrot, hozzáadunk egy kis vizet, majd felforraljuk, kicsit főzzük. Botmixerrel pürésítjük.
  8. A keményítőt csomómentesre keverjük 2-3 ek vízzel és a pürésített barackhoz csorgatjuk.
  9. Folyamatos keverés mellett főzzük, közben a gyümölcs kissé besűrűsödik. (1-2 perc.) Ekkor levesszük a tűzről.
  10. Amikor az alap elősült, ráöntjük a gyümölcsös tölteléket és 15 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
  11. Meg kell várni míg teljesen kihűl, akkor lehet szépen szeletelni. (Addigra a tészta kicsit meg is puhul a gyümölcs nedvességétől.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sargabarackos-pite-teljes-kiorlesu/