Sütőtökös keksz - vegán
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 2 ek. őrölt lenmag + 8 ek. víz
  • 200 g sütőtökpüré (sütőben megsütött és pürésített tök)
  • 100 g margarin
  • 100 g nádcukor
  • 50 g durvára vágott dióbél
  • ½ kk. fahéj
  • ½ kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 2 ek. rum
  • 200 g búzafinomliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
Tetejére:
  • 50 g olvasztott csokoládé
Leírás
  1. A fagyasztott sütőtököt hagytam önmagától kiolvadni. Kiolvadás után a vizet kissé kinyomkodtam belőle.
  2. A lenmagot összekevertem a vízzel, kb. 15 percre félretettem, míg sűrű, kocsonyás állagú lett.
  3. Közben a sütőt bekapcsoltam, 180 fokra előmelegítettem.
  4. A tepsiket sütőpapírral kibéleltem.
  5. A diót durvára daraboltam.
  6. Egy műanyag tálba tettem a sütőtökpürét, margarint, cukrot, lenmagkeveréket, majd gépi mixerrel összekevertem.
  7. Ezután hozzáadtam a szódabikarbónával elkevert lisztet. Előszőr alacsony fokozaton, majd nagyobb fokozaton összekevertem a masszát.
  8. Végül hozzákevertem rumot, a diót és a fűszereket.
  9. A masszából két evőkanál segítségével diónyi halmokat raktam a sütőpapírral borított tepsikre. Két tepsivel lett, 36 db összesen.
  10. A két tepsivel egyszerre, előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon készre sütöttem.
  11. Tepsin hagytam kihűlni, majd egy kis zacskóba 50 g csokoládét tettem, amit forró vízben megolvasztottam.
  12. Miután megolvadt, kivágtam az egyik csücskét, és a csokoládéval összefirkáltam a kekszeket.
Megjegyzés
Az őrölt lenmag vagy lenmagpehely vízzel elkeverve tojás helyett került a tésztába.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sutotokos-keksz-vegan/