Sütőtökös keksz - vegán
Munka:
Várakozás:
Összesen:
- 2 ek. őrölt lenmag + 8 ek. víz
- 200 g sütőtökpüré (sütőben megsütött és pürésített tök)
- 100 g margarin
- 100 g nádcukor
- 50 g durvára vágott dióbél
- ½ kk. fahéj
- ½ kk. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 2 ek. rum
- 200 g búzafinomliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 50 g olvasztott csokoládé
- A fagyasztott sütőtököt hagytam önmagától kiolvadni. Kiolvadás után a vizet kissé kinyomkodtam belőle.
- A lenmagot összekevertem a vízzel, kb. 15 percre félretettem, míg sűrű, kocsonyás állagú lett.
- Közben a sütőt bekapcsoltam, 180 fokra előmelegítettem.
- A tepsiket sütőpapírral kibéleltem.
- A diót durvára daraboltam.
- Egy műanyag tálba tettem a sütőtökpürét, margarint, cukrot, lenmagkeveréket, majd gépi mixerrel összekevertem.
- Ezután hozzáadtam a szódabikarbónával elkevert lisztet. Előszőr alacsony fokozaton, majd nagyobb fokozaton összekevertem a masszát.
- Végül hozzákevertem rumot, a diót és a fűszereket.
- A masszából két evőkanál segítségével diónyi halmokat raktam a sütőpapírral borított tepsikre. Két tepsivel lett, 36 db összesen.
- A két tepsivel egyszerre, előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon készre sütöttem.
- Tepsin hagytam kihűlni, majd egy kis zacskóba 50 g csokoládét tettem, amit forró vízben megolvasztottam.
- Miután megolvadt, kivágtam az egyik csücskét, és a csokoládéval összefirkáltam a kekszeket.
Az őrölt lenmag vagy lenmagpehely vízzel elkeverve tojás helyett került a tésztába.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sutotokos-keksz-vegan/
3.5.3251