Grízgaluska - daragaluska
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Galuskához:
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 4 ek. búzadara
Főzővízbe:
  • ízlés szerint só
  • mentes ételízesítő
  • petrezselyem, zeller levél
Leírás
  1. A tojáshoz hozzáadtam a sót, és a 4 evőkanálnyi búzadarát. (Normál méretű kanál, nem púpozva.)
  2. Kézi mixerrel 1-2 percig kevertem.
  3. Majd egy órára félretettem pihenni.
  4. Amikor letelt az egy órás pihenő, közepes méretű lábasban vizet forraltam.
  5. A főzővizet ízlés szerint ízesíthetjük sóval, ételízesítővel, zeller és / vagy petrezselyem levéllel.
  6. Amikor már lobog a víz, visszavesszük a hőmérsékletet és a galuskákat a gyöngyöző vízbe szaggatjuk. (A kanalat először a vízbe mártjuk, majd utána nyúlunk a grízgaluskához, így nem ragad a kanálra. Csak fél kanálnyi vagy annál kisebb galuskákat érdemes szaggatni, mert főzés közben megnőnek.)
  7. Csak türelmesen, lassan, éppen gyöngyözve főzzük, ellenkező esetben (lobogó vízben) széteshetnek a galuskáink. 10 percet főztem fedővel letakarva, persze közben egyszer-egyszer a fedő alá kukkantottam és ellenőriztem.
  8. Amikor letelt a 10 perc, egy kanállal óvatosan átfordítottam a galuskákat és további 10 perc alatt, lefedve készre főztem őket.
  9. Végül szűrőkanállal jénai tálra szedtem és fogyasztásig lefedve tartottam.
  10. Finom, puha 16 db galuska készült ebből az adagból.
Megjegyzés
Ez a mennyiség étvágytól függően 3-4 adag levesbe elegendő.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/grizgaluska-daragaluska/