Kemencés kalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 1500 g búzafinomliszt
  • 75 g friss élesztő
  • 850 ml tej
  • 3 kk. só
  • 9 ek. cukor
  • 250 g vaj vagy ráma
Töltelék:
  • tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
  • töltelék ízlés szerint
Tetejére:
  • 1 nagy méretű tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
  1. Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
  3. Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
  4. Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
  5. A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
  6. Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.
  7. Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.
  8. Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).
  9. Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
  2. Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
  3. Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)
  4. Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat megszúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
  5. Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
  6. Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sötési idő kb. 20 perc.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kalacs/