Kemencés marhagulyás
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2 kg marhacomb
  • 750 g vöröshagyma
  • 3-4 kanál sertészsír
  • 1-2 kk. só
  • 4 kk. pirospaprika
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1-2 kk. Erős Pista (ízlés szerint)
  • 3 kk. só (ízlés szerint)
  • 3 db sárgarépa (360 g)
  • 1 db fehérrépa (100 g)
  • 1300 g burgonya
  • kb. 4 liter víz
Leírás
  1. Begyújtjuk a kemencét.
  2. A marhahúst megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 3-4 ek. zsíron 1-2 kiskanál sóval üvegesre dinszteljük.
  4. A vaslábas aljába beletesszük a dinsztelt hagymát, a kockára vágott húst, paradicsomot, paprikát, sót, fűszereket és felöntjük 1 liter vízzel, hogy a húst ellepje.
  5. Megkeverjük, lefedjük, betesszük a kemencébe.
  6. Megpucoljuk a burgonyát és a répákat.
  7. Én fél óránként ellenőriztem a gulyást, megkevertem, az elfőtt vizet kétszer pótoltam. (kétszer fél litert) 350 fokon kezdtük főzni.
  8. Két óra múlva hozzáadtam a sárgarépát és a fehérrépát, ismét pótoltam az elfőtt vizet (1 liter vizet adtam hozzá). (Ekkor már csak 250 fokos volt a kemence, mert nem tettünk rá túl sok fát.)
  9. Kb. fél óra múlva hozzátettem a nagyobb kockára vágott krumplit is és ismét pótoltam az elfőtt vizet (1 litert). Érdemes megkóstolni, ha szükséges sózni. (Nekünk ekkor már csak 170 fokos volt a kemence, úgyhogy tettünk némi fát a tűzre, így 300 fokra emelkedett a hőmérséklet.)
  10. Egy óra múlva készen is volt a gulyást. Ízletes, jó sűrű. Egy két szelet kenyérrel igazán finom és laktató étel.
  11. Összesen 4 óra alatt készült el az étel, összesen 4 liter víz került bele.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kemences-marhagulyas/