A vaslábas aljába beletesszük a dinsztelt hagymát, a kockára vágott húst, paradicsomot, paprikát, sót, fűszereket és felöntjük 1 liter vízzel, hogy a húst ellepje.
Megkeverjük, lefedjük, betesszük a kemencébe.
Megpucoljuk a burgonyát és a répákat.
Én fél óránként ellenőriztem a gulyást, megkevertem, az elfőtt vizet kétszer pótoltam. (kétszer fél litert) 350 fokon kezdtük főzni.
Két óra múlva hozzáadtam a sárgarépát és a fehérrépát, ismét pótoltam az elfőtt vizet (1 liter vizet adtam hozzá). (Ekkor már csak 250 fokos volt a kemence, mert nem tettünk rá túl sok fát.)
Kb. fél óra múlva hozzátettem a nagyobb kockára vágott krumplit is és ismét pótoltam az elfőtt vizet (1 litert). Érdemes megkóstolni, ha szükséges sózni. (Nekünk ekkor már csak 170 fokos volt a kemence, úgyhogy tettünk némi fát a tűzre, így 300 fokra emelkedett a hőmérséklet.)
Egy óra múlva készen is volt a gulyást. Ízletes, jó sűrű. Egy két szelet kenyérrel igazán finom és laktató étel.
Összesen 4 óra alatt készült el az étel, összesen 4 liter víz került bele.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kemences-marhagulyas/