Kemencés kelt kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 1000 g búzafinomliszt
  • 2 kk. só
  • 6 ek. cukor
  • 50 g friss élesztő
  • 5,6 dl langyos tej
  • 160 g vaj
Töltelék:
  • 350 g darált dió
  • 8 ek. házi baracklekvár
  • 2 ek. cukor
Tetejére:
  • 1 nagy méretű tojás kenni
Leírás
Előkészíts:
  1. A kemencét felfűtjük, a kiflik sütéséhez 200-220 fokos kemencére lesz szükségünk.
  2. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
  3. A lisztet átszitáljuk. A hozzávalókat kimérjük.
  4. Amikor felfutott az élesztő összeállítjuk a tésztát.
Tészta elkészítése:
  1. A liszthez hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat és a felfutott élesztőt, elkeverjük, majd alaposan dagasztjuk. Kézzel ez nehéz és hosszadalmas feladat, kb. 20-30 percet vesz igénybe. (A kezünk nagyságától és erejétől is függ az idő.)
  2. Egynemű, szép fényes tésztát kell hogy kapjunk, ami nem túl kemény, de nem is ragacsos.
  3. Huzatmentes helyre letakarva félretesszük pihenni a tésztát.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált dióhoz hozzáadjuk a lekvárt és a cukrot (ízlés szerint). Ne legyen nagyon híg, mert akkor kifolyhat a tésztából.
  5. A kelesztés ideje nagyban függ a hőmérséklettől, hűvösebb időben akár két óra is lehet. Kb. duplájára kelesztjük a tésztát, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
  6. Az első cipót enyhén lisztezett felületen kör alapúra nyújtjuk (kb. 40 cm. átmérő), majd derelyevágóval 8 cikkre vágjuk, és minden részre egy adag tölteléket kanalazunk.
  7. A tészta külső szélétől kezdve befelé haladva feltekerjük a háromszögszerű tésztánkat, és a sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Így járunk el a többi darabbal is, majd a másik két tésztacipóval is. Ebből a mennyiségből 3 tepsi kifli lesz, minden tepsin 8 db méretes kiflivel.
  8. Formázás után a kifliket megkenjük felvert tojással, fél óra elteltével a kenést még egyszer megismételtem. A tepsin kb. 1-1,5 órát pihentek még a megformázott kiflik.
Sütés:
  1. A kifliket 200-220 fokos kemencében kisütöttem. Érdemes a tepsiket sütés közben átfordítani, megcserélni. Két tepsivel egyszerre nálam 20 perc alatt sültek a kiflik tészre.
  2. Utána ment az egyedüli tepsi, annak rövidebb idő (kb.15 perc) is elegendő volt.
  3. A tészta igazán finom, foszlós, még másnap is puha.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kelt-kifli-dios-lekvaros-toltelekkel/