Kemencés tepertős pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 1000 g búza finomliszt
  • 6 kk. só (ízlés szerint)
  • 50 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 200 g házi zsír
  • 300 g tejföl
Kenni:
  • 400 g tepertőkrém
  • 1 nagy tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. A kemencét befűtöttük.
  2. A tepertőt ledaráltam. (Ízlés szerint lehet bele őrölt borsot is tenni.)
  3. Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttattam.
  4. Amikor felfutott az élesztő hozzáadtam a többi alapanyagot és szép simára dagasztottam.
  5. Fél órát letakarva félretettem kelni.
  6. Elnyújtottam, megkentem a tepertőkrém felével. Hajtogattam. Alulról felfelé ⅓ arányban. Majd fentről lefelé. Végül jobbról és balról ⅓ arányban.
  7. Egy tállal letakartam, 30 percet pihentettem.
  8. Nyújtottam, kentem, hajtogattam (ugyanúgy, mint előbb), 30 percet pihentettem.
  9. Végül elnyújtottam, tetejét éles késsel bevágtam, majd szaggattam.
  10. Tepsire tettem, a tetejét enyhén felvert tojással megkentem, majd jó két órát a pogácsák a pulton pihentek. (A kemencénél ugye nincsen hőfokszabályzó gomb... így kicsit tovább pihentek a pogácsák.)
  11. Végül 180 fokon, előmelegített kemencében a pogácsákat 25 perc alatt készre sütöttem.
  12. Tepsin hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 45 db pogi lett.
A tepertőkrém a késes aprítóval összeaprított tepertőt jelenti. :-)
Aki szereti törött borsot is adhat a tepertőkrémhez.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kemences-tepertos-pogacsa/