Zabpelyhes ricottagombóc
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Gombócokhoz:
  • 500 g ricotta
  • 2 egész tojás
  • fél citrom leve
  • 1 dl zabpehely
  • 1 cs. vaníliás cukor vagy késhegynyi vaníliapor
  • 1 csipet só
Forgatni:
  • kis kocka vaj
  • 100-150 g zsemlemorzsa
Tálalásnál:
  • tejföl
  • porcukor
Leírás
Előkészítés:
  1. A gombóchoz valókat összekeverjük, letakarjuk és néhány órára a hűtőbe tesszük. (A zabpehely megszívja magát nedvességgel.)
Elkészítés:
  1. Amikor a massza összeállt, vizet forralunk és a masszából gombócokat formálunk.
  2. A vizet (nem teszünk sót a főzővízbe) felforraljuk, majd visszavesszük a hőt és vigyázva, hogy ne legyen már lobogó a víz a gombócokat beletesszük.
  3. Szépen csendesen főzzük. Kb. 10 perc alatt elkészül. Aki bizonytalan, érdemes egyet kivenni, szétvágni és ellenőrizni, hogy átfőtt-e.
  4. Közben vajon zsemlemorzsát pirítunk, amiben a kifőtt gombócokat megforgatjuk.
  5. Tetejére ízlés szerint tejfölt és porcukrot tehetünk.
Megjegyzés
Ha a massza pár óra elteltével is túl lágy, 1 ek. búzadarát tegyünk bele. (A ricotta eltérő mennyiségű folyadékot tartalmaz, így nem biztos hogy minden esetben ezzel az 1 dl zabpehellyel összeáll a massza.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zabpelyhes-ricottagomboc/