A gombóchoz valókat összekeverjük, letakarjuk és néhány órára a hűtőbe tesszük. (A zabpehely megszívja magát nedvességgel.)
Elkészítés:
Amikor a massza összeállt, vizet forralunk és a masszából gombócokat formálunk.
A vizet (nem teszünk sót a főzővízbe) felforraljuk, majd visszavesszük a hőt és vigyázva, hogy ne legyen már lobogó a víz a gombócokat beletesszük.
Szépen csendesen főzzük. Kb. 10 perc alatt elkészül. Aki bizonytalan, érdemes egyet kivenni, szétvágni és ellenőrizni, hogy átfőtt-e.
Közben vajon zsemlemorzsát pirítunk, amiben a kifőtt gombócokat megforgatjuk.
Tetejére ízlés szerint tejfölt és porcukrot tehetünk.
Megjegyzés
Ha a massza pár óra elteltével is túl lágy, 1 ek. búzadarát tegyünk bele. (A ricotta eltérő mennyiségű folyadékot tartalmaz, így nem biztos hogy minden esetben ezzel az 1 dl zabpehellyel összeáll a massza.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zabpelyhes-ricottagomboc/