Cékla befőzése
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 8 kg nyers cékla
  • 4 teáskanál köménymag
  • 4 liter víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál só
  • 2 dl 10%-os ecet
Leírás
  1. A céklát alaposan megmostam, héjában 20-30 percet főztem.
  2. Közben elkészítettem a levét: 4 liter vizet a köménnyel felforraltam, kb. 15 percig, majd hozzáadtam a sót, cukrot, ecetet. Alaposan elkevertem.
  3. Amikor meghűlt a cékla, megpucoltam, szeleteltem, üvegbe rendeztem.
  4. Rámertem a levet, rácsavartam a tetőket.
  5. Kb. másfél órát dunsztoltam forró vízben, majd száraz dunsztba kerültek kb. 1,5 napra (Amíg kihűltek.)
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 11 üveg cékla lett.
Reszelt tormával ízesítve nagyon finom. Sajnos nem mindig tudok hozzájutni, úgyhogy most torma nélkül készült.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/cekla-befozese/