Vajas pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 1,5-2 kk. só (ízlés szerint)
  • 1,5 kk. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 150 g tejföl
  • ½ csomag (3-4 g) szárított élesztő
Kenni:
  • 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet és a puha vajat elmorzsoltam.
  2. Hozzáadtam a sót, cukrot, tojás sárgáját és a tejfölbe elkevert élesztőt.
  3. Alaposan összegyúrtam, 1 órát pihentettem.
  4. Lisztezett deszkára borítottam, negyed óránként kétszer hajtogattam.
  5. Hajtogatás után fél órát pihent. Majd lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtottam, tetejét berácsoztam, 3,5 cm átmérőjű kicsi szaggatóval szaggattam. A visszamaradt tésztát újból összegyúrtam, nyújtottam, szaggattam.
  6. A pogikat sütőpapíros tepsire tettem, tetejét felvert tojással megkentem. 45 percet pihentek a tepsin.
  7. Közben a sütőt 230 fokra előmelegítettem.
  8. Először 3 percet sültek 230 fokon, majd 210 fokon 9 percet. Így 12 perc alatt sültek készre.
  9. Tepsin hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
Egy normál tepsire ráfért ez a mennyiség. 52 db apró pogácsa lett, összesen 600 g.
Természetesen friss élesztővel is elkészíthető, aki nem szereti a szárított fajtát.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vajas-pogacsa/