Birsalma-alma lekvár
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 1,1 kg birsalma (megtisztítva)
  • 1,1 kg édeskés piros alma (megtisztítva)
  • 1 db citrom
  • 1 db fahéj
  • 100 g kristálycukor
Leírás
  1. Az üvegeket alaposan elmostam.
  2. A gyümölcsöket megmostam, lecsepegtettem.
  3. A birsalma rossz részeit és a magházat kivágtam, majd héjastúl kockákra vágtam.
  4. Egy citrom levét kicsavartam, vizet adtam hozzá, ebbe tettem a birs darabokat, hogy ne barnuljanak meg. Feltettem főni a fahéjrúddal. Közben feldaraboltam a piros almát is. (héját rajta hagytam ennek is.)
  5. Letakarva kb. 15 percet főztem, mikor hozzáadtam a piros almát, amivel szintén 15 percet főztem.
  6. Ez után ki kell venni a fahéjrudat. (Én elfelejtettem, így kicsit sikerült azt is feldarabolnom. Ezeket a kis barna darabokat lehet látni egy néhány fotón.)
  7. Majd leöntöttem egy tálba a citromos főzővizet, a gyümölcsöt pedig botmixerrel pürésítettem.
  8. Hozzáadtam a cukrot, elkevertem, majd kb 30 perc alatt készre főztem.
  9. Közben kevergetni kell, kicsit pöfögve-puffogva fő, vigyázzunk, nagyon forró.
  10. Végül forrón üvegekbe szedtem, kupakot rácsavartam, üvegeket fejre állítottam pár percre.
  11. Majd 90 percre dunsztban főztem, végül száraz dunsztba tettem őket kihűlésig. (A vizes dunszt elhagyható, én dilis vagyok, :-) korábban volt hogy megromlott a befőttem, így inkább duplán dunsztolok.)
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 6 üveg, 3 dl-es lekvár lett.
Most vettem ki az üvegeket a száraz dunsztól. Képet is csatoltam. A fotókon narancssárgásnak tűnik a kész lekvár színe, de inkább rózsaszínesnek mondanám, csak a fényviszonyok nem adják vissza az igazi színét.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/birsalma-alma-lekvar-befozese/