Zabpelyhes keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 1 bögre zabpehely (120 g)
  • 1 bögre finomliszt (180 g)
  • ⅓ bögre cukor (70 g)
  • ¾ bögre kókusz (60 g)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 125 g vaj
  • 2 ek. Golden syrup vagy méz
  • 4 ek. víz
  • 1 db nagy méretű tojás
Leírás
  1. A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
  2. A vajat, a szirupot vagy mézet, a vizet kicsit összemelegítjük, elkeverjük. (Nem kell forralni.)
  3. Amikor kézmeleg ráöntjük a lisztes keverékre. Egy tojást adunk hozzá és alaposan összedolgozzuk a tésztát.
  4. Hűtőben pihentetjük 2 órát. (Ez alatt az idő alatt a zabpehely megszívja magát nedvességgel, kissé megpuhul és a tészta összeáll.)
  5. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kezünk melegétől kicsit puhul és összeáll a tészta, majd lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra elnyújtjuk.
  6. Kerek szaggatóval szaggatjuk, papírral borított tepsire tesszük.
  7. Nekem 6,5 cm átmérőjű szaggatóval 37 db keksz lett ebből a mennyiségből.
  8. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük. (Nekem egyszerre sült a két tepsivel, 25-30 perc kellett, hogy gyönyörű aranybarna ropogósra süljenek.)
  9. Sütés közben többször nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
  10. Miután kihűltek a kekszek, de úgy találjuk, hogy nem elég ropogósak, akkor 150 fokra tegyük még vissza egy rövid időre, majd nyitott ajtónál hagyjuk a kekszeket a sütőben kihűlni.
  11. Jól záródó dobozban hosszan eltartható.
Megjegyzés
Az eredeti receptben 1 egész bögre cukor szerepel, én annak csak az ⅓ részét tettem bele. (Aki édesen szereti, nyugodtan tegyen több cukrot az általam javasolt mennyiségnél.)
Illetve én még tettem bele 1 tojást, ez sem szerepelt a receptben, viszont így szépen összeállt a tészta.
Megmértem: egy adag keksz 560 g.
Lidl-ben kapható kék papír csomagolású, aprószemű zabpelyhet használok.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zabpelyhes-keksz-eredeti-angol-recept/