Karácsonyi aprósütemény
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 450 g liszt
  • 200 g vaj vagy ráma
  • 70 g porcukor
  • 1 kk. szárított élesztő
  • 2 egész tojás
  • 1-1,5 dl tejföl
Gesztenyés töltelékhez:
  • 250 g gesztenyemassza
  • ízlés szerint porcukor (ha cukormentes a gesztenye)
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. rum
Mákos töltelékhez:
  • 100 g mák
  • 70 g porcukor
  • citromhéj
  • 6 ek. forralt víz
Diós töltelékhez:
  • 100 g dió
  • 100 g datolya
  • 2-3 ek. sárgabarack lekvár
  • 2 ek. rum
  • 2 kiskanál cukor (ízlés szerint)
Tetejére:
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
Leírás
Előkészítés:
  1. A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrunk. (Először a lisztes, cukros, élesztős keverékkel elmorzsoltam a vajat, azután adtam hozzá a tojást és annyi tejfölt, amennyit felvesz.)
  2. A tésztát kb. fél órára félretesszük pihenni a hűtőbe, amíg a töltelékeket elkészítjük.
  3. A tepsiket sütőpapírral borítjuk.
  4. Egy kis tálba két tojás sárgáját, egy másikba pedig 1 tojás fehérjét teszünk. (Ezekkel fogjuk majd a süteményt megkenni.)
Elkészítjük a gesztenyés tölteléket:
  1. Összekeverjük a kiolvasztott gesztenyemasszát a többi hozzávalóval.
  2. A cukor mennyisége természetesen ízléstől függ.
Elkészítjük a mákos tölteléket:
  1. A hozzávalókat összekeverjük.
  2. Hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a diós tölteléket:
  1. A datolyát késes aprítóba tesszük, ledaráljuk.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük.
Aprósütemény elkészítése:
  1. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 3 részre osztjuk.
  2. Az első adag tésztát kb. 25 x 35 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
  3. Középen rátesszük a gesztenye tölteléket, a tésztát mindkét oldalon ráhajtjuk, kicsit rányomjuk, majd átfordítjuk a rudat, hogy az illesztés az aljára essen, majd szeleteljük. A darabokat sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
  4. Így járunk el a másik két tésztadarabbal is, megtöltjük a mákos, majd a diós töltelékkel, szeleteljük, tepsire tesszük. (Két tepsi lesz ebből a mennyiségből.)
  5. Mindegyik falatkát alaposan megkenjük tojás sárgájával, kb. 30 perc pihentetés után (amikor már megszáradt) megkenjük a tojás fehérjével is.
  6. Ismét 30 percet pihennek a sütik a konyhapulton. (Én a száradási idők alatt kinyitom az ablakot, az ablak alatt a hűvösben pihennek a süteményeim.)
Sütés:
  1. Végül előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt készre (szép aranybarnára) sütjük.
  2. Sütés közben megcseréltem és átfordítottam a tepsiket.
  3. Tepsin hagytam kihűlni a süteményeket.
Megjegyzés
Ha a tojás sárgája jól rászárad a tésztára és csak utána kenjük le a fehérjével, akkor sütésnél szép cirka lesz a teteje. Érdemes megvárni a száradási időket, mert így szép mutatósak lesznek a sütemények.
A sütemény jól fagyasztható, én egy héttel karácsony előtt elkészítettem és majd 24-én reggel veszem elő a mélyhűtőből. Magától hagyom kiolvadni. Ebéd után már fogyasztható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/karacsonyi-aprosutemeny/