Szilvalekváros kelt kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 700 g finomliszt
  • 1 cs. szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • csipet só
  • 3 ek. cukor (70 g)
  • 1 tojás sárgája
  • 2 kanál puha zsír (80 g)
  • 3,5 dl langyos tej
Töltelék:
  • szilvalekvár ízlés szerint
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje kenni
  • marék dió
  • 2 ek. kristálycukor
Leírás
  1. A lisztet átszitáljuk. A hozzávalókat kimérjük.
  2. A tészta hozzávalóit dagasztótálba tesszük, dagasztjuk. (Én géppel dagasztottam, 6 percig.)
  3. Egynemű, szép fényes tésztát kell hogy kapjunk, ami nem túl kemény, de nem is ragacsos.
  4. Huzatmentes helyre letakarva félretesszük pihenni. Nekem most 1,5 órát kelt.
  5. Amíg kel a tészta durvára vágjuk a diót, hozzáadjuk a cukrot.
  6. Amikor megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kb. 55 x 65 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Derelyevágóval 20 vagy 24 részre vágjuk, közepére szilvalekvárt teszünk, majd csücskétől feltekerjük, kifli alakúra meghajtjuk, tetejét tojásfehérjével lekenjük, a tojásos részt belemártjuk a cukros dióba, majd tepsire tesszük.
  8. Így járunk el a többi tésztával is.
  9. Ebből a mennyiségből 2 tepsi kifli lesz.
  10. A tepsin kb. még egy órát pihentetjük a kifliket.
  11. Majd előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük. Nekem a két tepsivel egyszerre 23 perc alatt sültek pirosra. Tepsin hagyjuk kihűlni.
  12. A tészta igazán finom, foszlós, még másnap is puha. (Ha esetleg marad.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/regimodi-szilvalekvaros-kelt-kifli/