Mooncake - holdsütemény
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Hozzávalók a lúgos vízhez:
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 2 ujjnyi forralt, majd visszahűtött csapvíz
Magvas töltelékhez: (100 g mag összesen)
  • 25 g mandula
  • 15 g dió
  • 25 g mogyoró
  • 5 g szezám
  • 10 g szotyi
  • 10 g tökmag
  • 5 g lenmag
  • 1 ek. mák
  • 75 g búzadara (gríz)
  • 75 ml víz
  • 75 g cukor
Tésztához:
  • 400 g finomliszt
  • 120 g Golden-syrup
  • 120 g mogyoróolaj
  • 4 tk. alkaline víz, azaz hevített szódabikarbónás víz
  • 1 közepes méretű tojás
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
Leírás
Lúgos víz elkészítése:
  1. A szódabikarbónát sütőben 180 fokon 30 percig hevítjük.
  2. Vizet forralunk, kihűtjük.
  3. Egy kétdecis pohárba kb. kétujjnyi hűtött és forralt vízet teszünk, majd hozzáadunk 1 teáskanálnyi hevített, de kihűlt szódabikarbónát, elkeverjük. (Ez a lúgos, azaz alkaline víz.)
Magvas töltelék elkészítése:
  1. A magvakat szárazon megpirítjuk.
  2. A grízt is ugyanígy megpirítjuk.
  3. A 75 ml vízzel és 75 g cukorral szirupot főzünk. Amikor felforr a víz és a cukor, még két percig forraljuk.
  4. A pirított magvakat és a grízt összekeverjük, majd ráöntjük a forró cukros szirupot. Vigyázva, mert nagyon forró és gőzöl, nehogy megégessük magunkat! Kicsit összekeverjük, fedővel letakarjuk, hogy a gőzben kicsit összeálljon.
  5. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
Tészta elkészítése:
  1. A 400 g finomliszthez hozzáadjuk a Golden-syrupot, a mogyoróolajat, a 4 tk. alkaline vízet és egy közepes méretű tojást.
  2. Alaposan összekeverjük, összeállítjuk a tésztát, letakarjuk, majd hűtőben 30 percet pihentetjük.
Holdsüti összeállítása:
  1. A tésztából kb. diónyi méretű darabot teszünk a tenyerünkbe, amit vékonyra ellapítunk. (Én a másik tenyeremmel és a másik hüvelykujjammal csináltam.) Sajnos fotó nem készült, mert olajos a tészta, nem tudtam közben fotózni is.
  2. Erre kerül a töltelék, majd a tésztát minden oldalról óvatosan ráhajtjuk a töltelékre, vigyázva, mert törik a tészta. Összenyomjuk a tésztaszéleket. Ezt a töltelékes golyót belehelyezzük a tésztanyomóba, belenyomkodjuk, hogy mindenhol szépen illeszkedjen a forma széléhez.
  3. Végül sütőpapírral borított tepsire kinyomjuk.
  4. Így járunk el az össze tésztával és töltelékkel.
Sütés:
  1. A sütiket előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütöttem.
  2. Kivettem a sütőből, 5 perc hűlés után tojással enyhén megkentem. Vigyázva, igen óvatosan kenjük, nehogy a mintát összetörjük. A túl sok tojás nem jó, mert a mintába "beleül" és sütés után nem lesz szép a mintázat. Szóval csak éppen hogy kenjük le a tojással, ne tocsogjon a süti tetején.
  3. Végül visszatettem a 170 fokos sütőbe a tepsit és még 10 perc alatt szép pirosra sütöttem a holdsütiket.
  4. Tepsin hagytam kihűlni őket.
  5. Érdemes 1-2 napot várni a kóstolással, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
  6. A süti fém dobozban hosszan eltartható. (Ez a töltelék nem nedves, nem fog megpenészedni a dobozban.)
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből egy tepsivel, összesen 25 db holdsüti lett.
Én a tölteléket és a lúgos vizet előző nap elkészítettem, másnap már csak a tésztát állítottam össze. Persze lehet egy nap is készíteni, de akkor hosszú várakozási időkkel kell számolni. Nekem egyszerűbb volt így, hogy a víz és a töltelék már készen volt.
A formát még Kínában vásároltam, de az interneten láttam hogy már itthon is kapható webshop-okban.
Szóval ha kedvet kaptatok, vagy éppen már van formátok, próbáljátok ki bátran.
Akinek van kedve a töltelékkel is kísérletezhet, rengeteg variációt ki lehet próbálni, akár aszalt gyümölcsökkel, dióval, mákkal, gesztenyével, mazsolával...
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/mooncake-holdsutemeny/