Egyszerű csavart kenyér zabpehellyel
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g búza finomliszt
  • 2 ek. zabpehely
  • 3 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 cs. (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 2 ek. natur joghurt/kefír/tejföl
  • 3 ek. olaj
Leírás
  1. Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. (Alulra kerül a folyadék, zsíradék, tejtermék, erre a szárazanyagok.)
  2. Géppel 10 percig dagasztom. Olajos kézzel kicsit átsimogatom a dagasztott tésztát.
  3. Letakarva félreteszem 2 órát pihenni.
  4. Lisztezett felületen hosszúkásra formázom, megcsavarom mintha ruhát csavarnék ki, majd a tepsire teszem. (Érdemes alá sütőpapírt tenni, én nem tettem mert ez egy tapadásmentes tepsi.)
  5. Előmelegítem a sütőt 240 fokra, addig a tepsin pihen a kenyér. (20 perc.)
  6. Gőzős sütőben 240 fokon 10 percet sütöm. Utána visszaveszem a hőmérsékletet 210 fokra és még 20 perc alatt készre sütöm a kenyeret.
  7. Sütőből kivéve vízzel enyhén megspriccelem.
Megjegyzés
A kenyér akár natur joghurttal, akár kefírrel, de még tejföllel is elkészíthető.
Én az utóbbi időben tejföllel dagasztom (tejföl szinte mindig van itthon), igen finom azzal is!
Az elkészítési idő rövidíthető, ha friss élesztővel és langyos vízzel és liszttel dagasztjuk a kenyereket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egyszeru-csavart-kenyer-zabpehellyel/