Szőlőmaglisztes kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához:
  • 50 g vörös szőlőmagliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 100 g búzafinomliszt
  • 3 g szárított élesztő
  • 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
  • az összes előtészta
  • 300 g finomliszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 3 kk. só (ízlés szerint)
  • 4 g szárított élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 2 ek. kefír (70 g)
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. melasz
Leírás
  1. Az előtészta hozzávalóit alaposan elkevertem, letakarva 6 órát pihent a konyhapulton.
  2. A 6 óra elteltével az előtésztát és az összes többi hozzávalót a dagasztógép üstjébe tettem (először a nedves, aztán a száraz anyagokat) és 10 perc alatt egynemű tésztává dagasztottam.
  3. Olajos kézzel kicsit átsimogattam a tésztát, majd letakarva 1 órát kelesztettem.
  4. Amikor megkelt a tészta két részre osztottam, ellapogattam, majd feltekertem.
  5. Mindkettőt papírral bélelt formába tettem és további 1 óra 15 percet kelesztettem a konyhapulton.
  6. Közben előmelegítem a sütőt 240 fokra.
  7. Gőzős sütőben 240 fokon 10 percet sütöttem a kenyereket.
  8. Majd visszavettem a hőmérsékletet 210 fokra és még 10 percig sütöttem. (20 perc elteltével kivettem őket a formából.)
  9. Végül forma nélkül 200 fokon még 10 perc alatt készre sütöttem. (Összesen 30 perc alatt sültek készre.)
  10. Sütőből kivéve vízzel enyhén megspricceltem, rácson hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
Tényleges munka nem volt sok a kenyerekkel, csak a várakozási időket kell kibekkelni, illetve közben itthonról dolgozni, házimunkát végezni...
A kettő kenyérke sütés után összesen: 880 g-os lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/szolomaglisztes-kenyer/