Epres ricotta torta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskótához:
  • 2 db tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. finomliszt
Töltelékhez:
  • 200 g ricotta vagy túró
  • 2 dl 30%-os zsírtart. habtejszín
  • 350 g eper
  • 80 g porcukor (ízlés szerint)
  • 4 db lapzselatin
  • 4 ek. víz
Tetejére:
  • 10 szem eper
Leírás
Piskóta elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
  2. A csatos tortaformát kibéleljük vagy vajazzuk, lisztezzük. (18 cm-es tortaformát használtam.)
  3. A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  4. A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük.
  5. A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó.
  6. Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzászitáljuk a lisztet. Óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
  7. A piskótamasszát tortaformába öntjük, kb. 10 perc alatt 230 fokon készre sütjük.
  8. A csatos formában hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
  1. Az epret megpucoljuk, megmossuk, leszárítjuk. 10 szemet félre teszünk a tetejére díszítésnek.
  2. A többi epret a ricottával, porcukorral alaposan összeturmixoljuk.
  3. Felverjük a habtejszínt, az epres krémhez keverjük.
  4. Közben 4 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd kinyomkodjuk.
  5. Az áztatott lapzselatint 4 ek. vízzel lassú tűzön feloldjuk. Nem szabad forralni!
  6. A feloldott zselatint az epres tejszínes krémhez öntjük és elkeverjük.
Torta összeállítása:
  1. A kihűlt piskótát kivesszük a formából, leszedjük róla a sütőpapírt, két lapra vágjuk.
  2. Az alsó piskótát visszatesszük a csatos formába és ráöntjük a krém felét.
  3. A krémre rárakjuk a második piskótalapot és ráöntjük a maradék krémet.
  4. Pár órára hűtőbe helyezzük, hogy a krém megszilárduljon.
Sütemény tálalása:
  1. Miután megkeményedett a krém, a tortaforma mellett óvatosan körbevágjuk, tetejét félbevágott eperrel díszítjük.
  2. Ezután levesszük róla a formát és éles késsel szeleteljük.
Megjegyzés
A lapzselatint a rajta lévő felhasználási utasítás szerint oldottam fel és használtam fel a krémhez.
Nagyobb család esetén érdemes nagyobb tortaformában, dupla mennyiséggel elkészíteni.
Szinte hosszabb volt leírni, mint elkészíteni. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/epres-ricotta-torta-konnyu-piskotaval-mennyei-eperkremmel/