A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
A csatos tortaformát kibéleljük vagy vajazzuk, lisztezzük. (18 cm-es tortaformát használtam.)
A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük.
A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó.
Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzászitáljuk a lisztet. Óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
A piskótamasszát tortaformába öntjük, kb. 10 perc alatt 230 fokon készre sütjük.
A csatos formában hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
Az epret megpucoljuk, megmossuk, leszárítjuk. 10 szemet félre teszünk a tetejére díszítésnek.
A többi epret a ricottával, porcukorral alaposan összeturmixoljuk.
Felverjük a habtejszínt, az epres krémhez keverjük.
Közben 4 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd kinyomkodjuk.
Az áztatott lapzselatint 4 ek. vízzel lassú tűzön feloldjuk. Nem szabad forralni!
A feloldott zselatint az epres tejszínes krémhez öntjük és elkeverjük.
Torta összeállítása:
A kihűlt piskótát kivesszük a formából, leszedjük róla a sütőpapírt, két lapra vágjuk.
Az alsó piskótát visszatesszük a csatos formába és ráöntjük a krém felét.
A krémre rárakjuk a második piskótalapot és ráöntjük a maradék krémet.
Pár órára hűtőbe helyezzük, hogy a krém megszilárduljon.
Sütemény tálalása:
Miután megkeményedett a krém, a tortaforma mellett óvatosan körbevágjuk, tetejét félbevágott eperrel díszítjük.
Ezután levesszük róla a formát és éles késsel szeleteljük.
Megjegyzés
A lapzselatint a rajta lévő felhasználási utasítás szerint oldottam fel és használtam fel a krémhez. Nagyobb család esetén érdemes nagyobb tortaformában, dupla mennyiséggel elkészíteni. Szinte hosszabb volt leírni, mint elkészíteni. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/epres-ricotta-torta-konnyu-piskotaval-mennyei-eperkremmel/