Édes-savanyú mártás
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2 kg paradicsom
  • 6 db kisebb répa (250 g)
  • 2 db kaliforniai paprika (400 g)
  • 3 fej vöröshagyma (370 g)
  • 5 db enyhén csípős jalapeno paprika (85 g)
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • 2 ek. sötét szójaszósz
  • 1 ek. barnacukor
  • 1 kk. só
Leírás
  1. Az üvegeket elmostam.
  2. A zöldségeket megmostam, lecsepegtettem, feldaraboltam.
  3. A paradicsomot héjastul odatettem főni, 30 perc után botmixerrel pürésítettem, ismét fél órát főztem. Ezen idő alatt jól be is sűrűsödött. (Aki nem szereti a héját és a magját, passzírozza át, én nem tettem, mi szeretjük benne.)
  4. Végül hozzáadtam a többi aprított zöldséget, a konzerv ananászt a levével együtt és a fűszereket.
  5. Forrástól számítva negyed órát főztem, majd üvegekbe mertem, befőző fóliát tettem rá, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket 10 percre.
  6. Végül mentek 90 percre vizes duntsztba.
  7. Onnan pedig száraz dunsztba kerültek kihűlésig. (Elég egyszer dunsztolni, de én biztos ami biztos alapon, mindig duplán csinálom.)
  8. Felhasználásig a spejzban tárolom őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 5 üveg mártás lett. Húsokra ráöntve, tésztával vagy rizzsel igen finom ennivaló.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/edes-savanyu-martas-hazilag/