Főzött salsa szósz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Alapszószhoz:
  • 1,5 kg paradicsom
  • 500 g édes paprika
  • 350 g vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1,5 kk. só
  • 1 ek. barnacukor
  • kis bors
  • 3 babérlevél
  • 1 tk. édes fűszerpaprika
Aprított zöldségek a szószba:
  • 60 g lilahagyma
  • 250 g palermó paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga)
  • 500 g kápia paprika
  • 2 db zöldcitrom leve
  • 1 kk. só
  • 1 tk. cukor
Leírás
  1. Az üvegeket elmostam.
  2. Az alapszószhoz való zöldségeket megmostam, lecsepegtettem, feldaraboltam.
  3. Hozzáadtam az olajat, fűszereket, majd 30 percet főztem.
  4. Közben megtisztítottam a lilahagymát, paprikákat és egész apró kockára vágtam. (Na ez volt a leghosszabb idő.)
  5. Fél óra alatt az alapszósz zöldségei megpuhultak, botmixerrel pürésítettem, majd átpasszíroztam.
  6. Ez lett a kész alapszószom, ebbe tettem bele az apróra vágott hagymát és színes paprikákat.
  7. Összefőztem, megkóstoltam, ízesítettem még 2 zöldcitrom levével, kis cukorral és sóval. Forrás után még 10 perc alatt készre főztem.
  8. Még forrón üvegekbe mertem, befőző fóliát tettem rá, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket 10 percre.
  9. Végül mentek 90 percre vizes dunsztba.
  10. Onnan pedig száraz dunsztba kerültek kihűlésig. (Elég egyszer dunsztolni, de én biztos ami biztos alapon, mindig duplán csinálom.)
  11. Felhasználásig a spejzban tárolom őket, felbontás után ha nem fogyna el, természetesen hűtőbe kell tenni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 9 üveg salsa szósz lett. Plusz egy kis tányérnyit, amit gyorsan meg is kóstoltunk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/fozott-salsa-szosz-tartositoszerek-nelkul/