Főzött salsa szósz
Munka:
Várakozás:
Összesen:
- 1,5 kg paradicsom
- 500 g édes paprika
- 350 g vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- 1,5 kk. só
- 1 ek. barnacukor
- kis bors
- 3 babérlevél
- 1 tk. édes fűszerpaprika
- 60 g lilahagyma
- 250 g palermó paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga)
- 500 g kápia paprika
- 2 db zöldcitrom leve
- 1 kk. só
- 1 tk. cukor
- Az üvegeket elmostam.
- Az alapszószhoz való zöldségeket megmostam, lecsepegtettem, feldaraboltam.
- Hozzáadtam az olajat, fűszereket, majd 30 percet főztem.
- Közben megtisztítottam a lilahagymát, paprikákat és egész apró kockára vágtam. (Na ez volt a leghosszabb idő.)
- Fél óra alatt az alapszósz zöldségei megpuhultak, botmixerrel pürésítettem, majd átpasszíroztam.
- Ez lett a kész alapszószom, ebbe tettem bele az apróra vágott hagymát és színes paprikákat.
- Összefőztem, megkóstoltam, ízesítettem még 2 zöldcitrom levével, kis cukorral és sóval. Forrás után még 10 perc alatt készre főztem.
- Még forrón üvegekbe mertem, befőző fóliát tettem rá, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket 10 percre.
- Végül mentek 90 percre vizes dunsztba.
- Onnan pedig száraz dunsztba kerültek kihűlésig. (Elég egyszer dunsztolni, de én biztos ami biztos alapon, mindig duplán csinálom.)
- Felhasználásig a spejzban tárolom őket, felbontás után ha nem fogyna el, természetesen hűtőbe kell tenni.
Ebből a mennyiségből 9 üveg salsa szósz lett. Plusz egy kis tányérnyit, amit gyorsan meg is kóstoltunk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/fozott-salsa-szosz-tartositoszerek-nelkul/
3.5.3251