Bajor perec
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 750 g finomliszt
  • 1 csom. (7 g) szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • 3 kk. só (ízlés szerint!)
  • 3 tk. cukor
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
Vízfürdőhöz:
  • 1 liter víz
  • 40 g szódabikarbóna
Tetejére:
  • nagyszemű só
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáltam.
  2. A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem. Alulra került a langyos folyadék, rá a szárazanyagok.
  3. Géppel 5 perc alatt megdagasztattam a tésztát.
  4. Letakarva 30 percet pihent.
Elkészítés:
  1. Fél óra elteltével a megkelt tésztát 15 egyenlő részre osztottam.
  2. Majd egyesével 50 cm hosszúra sodortam ki a tésztadarabokat, úgy hogy a közepe kicsit vastagabbra maradjon.
  3. A tészta két végét közelítettem egymáshoz, kétszer áthurkoltam, majd ráhajtottam a percre.
  4. Így jártam el az összes tésztával, a pereceket sütőpapíros tepsire tettem.
  5. Majd 1 liter vízbe 40 g szódabikarbónát tettem, felforraltam.
  6. Ebbe a vízbe egyesével megfürdettem a pereceket, úgy hogy fejjel lefele tettem őket a vízbe, kb. fél percet áztak, majd egy szűrőkanállal kivettem és tepsire tettem. (A víz tűzforró volt, egyes fokozaton hagytam alatta a tűzhelyem, hogy az utolsó pereckének se hüljön el a vize.)
  7. Végül késsel bevagdostam és sóval megszórtam a pereceket.
  8. Közben a sütőt 190 fokosra előmelegítettem, addig a perecek a tepsin pihentek.
  9. Amikor felmelegedett a sütő három tepsivel egyszerre légkeveréssel 190 fokon sütöttem. Sütés közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesen piruljanak. 18 perc alatt sültek készre.
  10. Tepsin hagytam kihűlni őket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/bajor-perec-ropogos-es-nagyon-finom/