Burgonyás zsemlebuci
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 300 g maradék krumplipüré (tejes, vajas)
  • 225 ml víz
  • 225 ml tej
  • 1000 g finomliszt (BL-55)
  • 5 kk. só
  • 50 g friss élesztő
  • 2 kk. 10 % -os ecet
Leírás
Előkészítés:
  1. Minden alapanyagot a dagasztógép üstjébe mértem.
  2. Belekerült a langyos krumplipüré, a langyos víz és tej, amire rámorzsoltam az élesztőt. (Nem futtattam fel.)
  3. A lisztet átszitáltam, azt is az üstbe tettem, hozzáadtam a sót és az ecetet.
  4. Géppel 6 perc alatt puha tésztát dagasztottam, letakarva félre tettem kelni.
Elkészítés:
  1. Kb. 1 óra alatt duplájára nőtt a tészta, ekkor enyhén lisztes felületen 18 egyforma részre osztottam, amiből zsemléket gömbölyítettem.
  2. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam őket, 4-5-4-5 darabot, kicsit sréhen egymás mellett. (Egy tepsire ráfér, sütés közben összenőnek, de pont ez a terv, így sok lesz benne a puha felület.)
  3. A pulton így egy órát pihentettem a zsemléket, közben 2-3 alkalommal vízzel enyhén megpermeteztem a tetejét, hogy ne száradjon ki a tészta.
  4. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Sütés:
  1. Előmelegített, gőzös sütőben 30 perc alatt sültek készre nálam 180 fokon.
  2. Rácson hagytam kihűlni őket.
  3. A felesleges mennyiséget a fagyasztóba teszem, így van mit elővenni később, amikor nincs időm pékárut sütni.
Megjegyzés
A liszt fajtájától és a krumplipüré nedvességtartalmától függ a zsemle folyadékfelvevő képessége. Tehát ha keménynek érzed a tésztát, még egy kis tejet adjál hozzá. Az is előfordulhat, hogy túl puha a tészta (a krumplipüréd lágyabb volt, mint az enyém és a liszted is más féle) akkor egy kis lisztet kell még a tésztához adni és így dagasztani.
Készítettem már kerek tepsiben is (akkor kisebb tésztamennyiséget dagasztottam be) úgy is mutatós. A képeket a fotók mögé csatoltam.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyas-zsemlebuci-puha-es-foszlos-mint-a-kalacs/