Mákos zserbó
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g búzafinomliszt
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 3 g szárított élesztő
  • csipet sütőpor
  • 1 tojás
  • 70 g vaj
  • 80 g házi sertészsír
  • 80-100 g tejföl
Töltelékhez:
  • 150 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • kenhető szilvalekvár (nekem házi)
Kenni:
  • 1-2 ek. tejföl
Tetejére máz:
  • 60 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 25 g cukormentes kakaópor
Leírás
  1. A hozzávalókból összeállítottam a tésztát, puha de nem ragacsos tészta lett belőle. (Nekem 80 g tejföl elegendő volt hozzá, de minden liszt más, így elképzelhető, hogy igényli a 100 g-ot)
  2. Letakarva a konyhapulton fél órát pihent.
  3. Addig kimértem a töltelékhez a mákot és a porcukrot.
  4. Amikor letelt a pihenő idő, három egyforma részre osztottam a tésztát.
  5. Sütőpapíron kinyújtottam az első tésztát (20 x 30 cm), majd sütőpapírral együtt a tepsire helyeztem. Megkentem jóféle házi szilvalekvárral, majd megszórtam a cukros mák felével.
  6. Erre kerül a második kinyújtott lap, majd ismét lekvár és cukros mák, végül az utolsó tésztalap.
  7. Az összeállított süteményt megkentem tejföllel, megszúrkáltam villával, majd 30 percet pihentettem a konyhapulton.
  8. Lassan, közepes hőmérsékleten sütöttem, míg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sült. (Az én sütőmben hideg sütőben indítva majd 170 fokon, 35-40 perc volt.)
  9. Amikor kihűlt, tetejét csokimázzal vontam be. Vajat megolvasztottam, beletettem a porcukrot, kakaóport, majd kevergetve összeolvasztottam őket, míg szép selymes nem lett a máz. Melegen a sütemény tetejére öntöttem és elkentem rajta. Amint megdermed, szépen szeletelhető.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/makos-zserbo-hazi-szilvalekvarral/