Mézes keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 70 g méz
  • 40 g vegán ráma
  • 70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g búza finomliszt
  • 40 g porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéslanál fahéj
  • 1 egész tojás
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. Mézet és a rámát kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a ráma el nem olvad. Ehhez adjuk hozzá a többi alapanyagot, amivel jól elkeverjük.
  2. Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, zacskóba tesszük és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Elkészítés:
  1. Másnap a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett nyújtólapon kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk és szaggatjuk.
  2. Sütőpapírral borított tepsire tesszük a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük.
  3. Ha puhán szeretjük, akkor vastagságtól függően 6-8 perc bőven elég. (Amikor kivesszük a kekszeket a sütőből, akkor még kissé lágy a tészta, ahogy hűl, úgy fog szilárdulni a keksz.)
  4. Ha ropogósan szeretjük, akkor néhány perccel süssük tovább.
Megjegyzés
Ezzel a kis traktor formával szaggattam a kekszeket, 40 db keksz lett, 1,5 tepsivel.
Sütés után megmérve: 320 g.
A lisztek eltérőek lehetnek, előfordulhat hogy kissé lágyabb lesz a tészta. Nem kell megijedni, nyújtás előtt kicsi lisztet kell hozzáadni, illetve esetleg nyújtás közben jobban lisztezni.
Természetesen normál alapanyagokkal is elkészíthető, akinek nem kell laktózmentes diétát követnie. Szóval a vegán ráma helyett vajat vagy rámát is használhatunk a keksz készítésekor.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/laktozmentes-mezes-keksz/