Zabpelyhes mandulás keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 125 g vegán Ráma
  • 2 ek. méz
  • 180 g búza finomliszt
  • 70 g kristálycukor
  • 120 g zabpehely
  • 60 g darált mandula (vagy dió)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2 ek. víz
Leírás
  1. A rámát és a mézet kicsit összemelegítjük, elkeverjük. (Mikróban pillanatok alatt készen van, ennek hiányában tűzhelyen is melegíthetjük, de csak addig míg a ráma elolvad.)
  2. Közben kimérjük a száraz hozzávalókat és elkeverjük.
  3. Amikor kézmeleg a vajas mézes keverék ráöntjük a lisztes keverékre. Egy tojást és 2 ek. vizet adunk hozzá és evőkanállal alaposan összedolgozzuk a tésztát. (Kicsit ragacsos a massza, de ez nem baj, mert amíg pihentetjük, a zabpehely megszívja magát a nedvességgel és pont jó lesz a tésztánk állaga a pihentetés után.)
  4. Hűtőbe tesszük 2 órára.
  5. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kezünk melegétől kicsit puhul és összeáll a tészta, majd lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra elnyújtjuk.
  6. Kerek szaggatóval szaggatjuk, papírral borított tepsire tesszük.
  7. Nekem 6,5 cm átmérőjű szaggatóval 40 db keksz lett ebből a mennyiségből. (2 normál méret gáztepsi.)
  8. Előmelegített sütőben, 170 fokon 18 percig sütöttem, majd félig nyitott ajtónál bent maradtak a kekszek a sütőben.
  9. Ne találtam ropogósnak, így 150 fokon még 15 percig "szárítottam" a kekszeket.
  10. Sütés közben többször nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a felesleges gőz távozni tudjon a sütőtérből.
  11. Miután a kekszek kihűltek jól záródó dobozban tároljuk őket, így sokáig eltartható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zabpelyhes-mandulas-keksz-laktozmentes/