Finom kelt
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 400 g finomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • ½ cs. sütőpor (7-8 g)
  • 25 g élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1,8 dl tej
  • 1,5 dl olaj
Meggyes töltelékhez:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
Túró töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 1 egész tojás
  • 3 ek. cukor
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 ek. búzadara
  • reszelt citromhéj (ha van kezeletlen citromunk)
Tetejére:
  • 1 ek. tejföl (sütés előtt kenni)
  • porcukor (sütés után szórni)
Leírás
Tészta készítése:
  1. A hozzávalókat tálba mérjük, alaposan összedolgozzuk.
  2. Félretesszük pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.
Meggyes töltelék:
  1. A meggybefőtt levéből egy kisebb mennyiséget egy lábasba kiöntünk, a pudingporral csomómentesre keverjük.
  2. Hozzáadjuk a meggybefőtt összes levét, lassú tűzön kevergetve főzzük. Amikor sűrűsödni kezd, a meggyet is hozzáadjuk.
  3. Ha besűrűsödött, félretesszük hűlni.
Túró töltelék:
  1. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük.
Sütemény elkészítése:
  1. A tésztát két részre osztjuk. Az első darabból kb. 25 x 30 cm téglalapot nyújtunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
  2. Erre rákanalazzuk a meggyes tölteléket, szépen elegyengetjük rajta.
  3. A meggyes töltelék tetejére rátesszük a túró tölteléket, szépen elosztjuk (a széleit kicsit kihagyva).
  4. Végül a tészta másik feléből nyújtott lapot rátesszük, tetejét tejföllel megkenjük és villával megszurkáljuk.
  5. Hideg sütőben indítva, majd 170 fokra melegítve 25-30 perc alatt készre sütjük. (Vagy amíg szép aranyszínűre nem sül.)
  6. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt! (Nekem most nem volt időm megvárni, így kicsit morzsalékos a vágási felülete.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/meggyes-turos-kelt-pite/