Finom kelt
Munka:
Várakozás:
Összesen:
- 400 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- ½ cs. sütőpor (7-8 g)
- 25 g élesztő
- 1 egész tojás
- 1,8 dl tej
- 1,5 dl olaj
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 500 g túró
- 1 egész tojás
- 3 ek. cukor
- 1-2 ek. tejföl
- 1 ek. búzadara
- reszelt citromhéj (ha van kezeletlen citromunk)
- 1 ek. tejföl (sütés előtt kenni)
- porcukor (sütés után szórni)
- A hozzávalókat tálba mérjük, alaposan összedolgozzuk.
- Félretesszük pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.
- A meggybefőtt levéből egy kisebb mennyiséget egy lábasba kiöntünk, a pudingporral csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a meggybefőtt összes levét, lassú tűzön kevergetve főzzük. Amikor sűrűsödni kezd, a meggyet is hozzáadjuk.
- Ha besűrűsödött, félretesszük hűlni.
- A túrót áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük.
- A tésztát két részre osztjuk. Az első darabból kb. 25 x 30 cm téglalapot nyújtunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
- Erre rákanalazzuk a meggyes tölteléket, szépen elegyengetjük rajta.
- A meggyes töltelék tetejére rátesszük a túró tölteléket, szépen elosztjuk (a széleit kicsit kihagyva).
- Végül a tészta másik feléből nyújtott lapot rátesszük, tetejét tejföllel megkenjük és villával megszurkáljuk.
- Hideg sütőben indítva, majd 170 fokra melegítve 25-30 perc alatt készre sütjük. (Vagy amíg szép aranyszínűre nem sül.)
- Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt! (Nekem most nem volt időm megvárni, így kicsit morzsalékos a vágási felülete.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/meggyes-turos-kelt-pite/
3.5.3251