Tepertős kréker vagy tallér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 600 g búzafinomliszt
  • 3 kk. só
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 kk. bors
  • 1,5 kk. szódabikarbóna
  • 300 g darált tepertő (vagy 200 g darált tepertő és 100 g sertészsír)
  • 1,5 dl víz
Leírás
  1. A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát: A lisztet a szárazanyagokkal elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a darált tepertőt. Elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a vizet. Átgyúrjuk.
  3. Ha túl száraz a tészta még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá. Ahogy átveszi a kezünk melegét, olvad a zsiradék, úgy szépen összeáll a tészta.
  4. Fél órát letakarva pihentetjük.
  5. A tésztát két részre osztjuk, feléből kis golyókat formázunk és tallérsütőben közepes fokozaton megsütjük. (Vigyázzunk, mert ha túl nagyok, akkor sütésnél összeérhetnek!)
  6. Sütésnél a tallérok kicsit a felső lapra ragadhatnak, de egy lapos fakanál segítségével könnyedén leszedhetőek.
  7. A tészta másik felét sütőpapíros deszkán 38 x 32 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
  8. Habkártyával megszúrkáljuk a tészta felületét.
  9. Derelyevágóval ízlés szerint felvágjuk. (Én most egész kicsikre vágtam.)
  10. Majd sütőpapírral együtt a tepsire húzzuk a krékereket.
  11. Előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük. 18-20 perc alatt sültek készre.
  12. Miután kihűltek könnyedén szét lehet tördelni a vágási felületeknél, ahol esetleg összesültek.
Megjegyzés
Légmentesen záródó dobozban hosszan eltartható.
Finom, ropogós még napok elteltével is.
Aki szeretné a tetejét megszórhatja magvakkal vagy sajttal szeletelés előtt. Nálunk ez most allergia miatt elmaradt.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tepertos-kreker-vagy-taller-egy-tesztabol-ket-ropogtatnivalo/