Megpucoltam, 50 g vajjal összetörtem, teljesen kihűtöttem.
Közben kimagvaltam a szilvát, vajban lepirítottam a zsemlemorzsát, amihez adtam egy kis cukrot.
Amikor teljesen kihűlt a burgonya, hozzáadtam a lisztet, sót, tojást. Alaposan összegyúrtam, három részre osztottam, majdaz első adagot lisztezett felületen elnyújtottam. (A liszt mennyisége a krumpli és liszt fajtájától függ, érdemes kicsit kevesebbet beletenni elsőre, aztán, ha igényli a tészta, hozzáadni még 1-2 kanállal, amennyi szükséges.)
Derelyevágóval négyzetekre vágtam a tésztát, közben vizet forraltam, amibe sót is tettem.
Minden négyzet közepére egy fél szilvaszemet tettem, a magok helyére pedig fahéjas porcukrot szórtam. Utána rátettem még egy fél szem szilvát.
A négyzetek csücskeit a szilvára hajtottam, gombóccá igazgattam a tenyeremben.
Forró, enyhén sós vízben kifőztem 25 db gombócot. Miután feljöttek a víz felszínére, még pár percig főztem, majd szűrőkanállal a pirított zsemlemorzsába hempergettem a gombócokat.
Így jártam el a következő adag tésztával is.
Végül az utolsó darab tésztából nudlit sodortam, kifőztem, morzsába forgattam.
Megjegyzés
A tészta összeállításával meg kell várni amíg a krumpli teljesen kihűl, különben ragadós, lágy, nehezen kezelhető tésztát kapunk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/szilvas-gomboc/