Szilvás gombóc
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Gombóchoz:
  • 1500 g burgonya
  • 50 g puha vaj
  • 600 g liszt
  • 2 kk. só
  • 2 db tojás
  • 50 szem szilva
  • fahéjas porcukor ízlés szerint
Forgatni:
  • 250 g zsemlemorzsa
  • kis kocka vaj
  • 50 g porcukor
Tetejére:
  • fahéjas porcukor ízlés szerint
Leírás
  1. A burgonyát megmostam, hájában megfőztem.
  2. Megpucoltam, 50 g vajjal összetörtem, teljesen kihűtöttem.
  3. Közben kimagvaltam a szilvát, vajban lepirítottam a zsemlemorzsát, amihez adtam egy kis cukrot.
  4. Amikor teljesen kihűlt a burgonya, hozzáadtam a lisztet, sót, tojást. Alaposan összegyúrtam, három részre osztottam, majdaz első adagot lisztezett felületen elnyújtottam. (A liszt mennyisége a krumpli és liszt fajtájától függ, érdemes kicsit kevesebbet beletenni elsőre, aztán, ha igényli a tészta, hozzáadni még 1-2 kanállal, amennyi szükséges.)
  5. Derelyevágóval négyzetekre vágtam a tésztát, közben vizet forraltam, amibe sót is tettem.
  6. Minden négyzet közepére egy fél szilvaszemet tettem, a magok helyére pedig fahéjas porcukrot szórtam. Utána rátettem még egy fél szem szilvát.
  7. A négyzetek csücskeit a szilvára hajtottam, gombóccá igazgattam a tenyeremben.
  8. Forró, enyhén sós vízben kifőztem 25 db gombócot. Miután feljöttek a víz felszínére, még pár percig főztem, majd szűrőkanállal a pirított zsemlemorzsába hempergettem a gombócokat.
  9. Így jártam el a következő adag tésztával is.
  10. Végül az utolsó darab tésztából nudlit sodortam, kifőztem, morzsába forgattam.
Megjegyzés
A tészta összeállításával meg kell várni amíg a krumpli teljesen kihűl, különben ragadós, lágy, nehezen kezelhető tésztát kapunk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/szilvas-gomboc/