Rozsos formakenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához:
  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190)
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 7 g (1 csomag) szárított élesztő
  • 4 dl víz
Kenyérhez:
  • összes előtészta
  • 800 g finomliszt (BL-55)
  • 5 g szárított élesztő
  • 6 kk. só
  • 2 ek. búzasikér
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 8 ek. olaj (én mogyoróolajat használtam)
  • 4 dl víz
Leírás
Előtészta készítése:
  1. A hozzávalókból előtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekevertem a liszteket, élesztőt és a vizet.)
  2. Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
Kenyér összeállítása:
  1. Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot, dagasztógéppel dagasztottam, olajos kézzel átsimítottam, letakarva fél órát pihentettem.
  2. Kicsit átmozgattam a tésztát, ismét fél órát pihentettem. (Míg duplájára nem nőtt a tészta.).
Formázás:
  1. Három egyenlő részre osztottam a tésztát.
  2. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra húzogattam, csücskeit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem. (Kicsit lágy a tészta, de ilyennek kell lennie, kicsit nehezebb vele dolgozni.)
  3. Sütőpapírral bélelt formába tettem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
  4. Így jártam el a másik két adag tésztával is.
  5. Kb. 50 percet pihentettem a kenyereket, közben megspicceltem a tetejét, hogy ne száradjanak ki, és a sütőt előmelegítettem 240 fokra.
Sütés:
  1. A kenyerek tetejét éles késsel bevágtam, majd a 3 kenyeret egyszerre a sütőbe tettem. Gőzős sütőben 240 fokon sütöttem 10 percig.
  2. Majd 210 fokon még 30 percet. (Félidőben a kenyereket kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az aljuk is szép pirosra süljön.)
  3. A 3 kenyerem összesen 40 perc alatt sült meg.
  4. Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejüket vízzel enyhén megspricceltem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozsos-formakenyer/