A hozzávalókból előtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekevertem a liszteket, élesztőt és a vizet.)
Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
Kenyér összeállítása:
Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot, dagasztógéppel dagasztottam, olajos kézzel átsimítottam, letakarva fél órát pihentettem.
Kicsit átmozgattam a tésztát, ismét fél órát pihentettem. (Míg duplájára nem nőtt a tészta.).
Formázás:
Három egyenlő részre osztottam a tésztát.
Az első adagot enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra húzogattam, csücskeit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem. (Kicsit lágy a tészta, de ilyennek kell lennie, kicsit nehezebb vele dolgozni.)
Sütőpapírral bélelt formába tettem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
Így jártam el a másik két adag tésztával is.
Kb. 50 percet pihentettem a kenyereket, közben megspicceltem a tetejét, hogy ne száradjanak ki, és a sütőt előmelegítettem 240 fokra.
Sütés:
A kenyerek tetejét éles késsel bevágtam, majd a 3 kenyeret egyszerre a sütőbe tettem. Gőzős sütőben 240 fokon sütöttem 10 percig.
Majd 210 fokon még 30 percet. (Félidőben a kenyereket kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az aljuk is szép pirosra süljön.)
A 3 kenyerem összesen 40 perc alatt sült meg.
Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejüket vízzel enyhén megspricceltem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozsos-formakenyer/