Rémen
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Alapléhez:
  • 9 kg sertés húsos csont, köröm, bőr
  • 23 liter víz
  • 1,2 kg sárgarépa
  • 1,2 kg vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 3 egész fej fokhagyma
  • 6 nagy fej fehér csiperkegomba
  • 200 g gyömbér (1 nagyobb darab)
  • 2 ek só
Leírás
  1. A csontot, bőrt, körmöt megtisztítottuk, hideg vízben feltettük főni. (Letakartuk, hogy ne legyen nagy a hőveszteség, hamarabb felforrjon.)
  2. Hozzáadtunk 2 ek. sót.
  3. Amikor felforrt egy nagyobb szűrővel lehaboztuk. Ezt többször is megtettük, hogy szép tiszta legyen a felülete.
  4. Két órán keresztül csak gyöngyözve, lassan főztük. (Ekkor már nem kell lefedni!)
  5. Közben a zöldségeket megmostuk. A hagyma gyökeres részét levágtuk, a gomba földes tönkjét szintén. Nem pucoltuk meg a zöldségeket, csak alaposan megmostuk. A gyömbért 2 cm-es darabokra, a répákat félbe, a póréhagymát 3 darabra, a vöröshagymát félbe és a fokhagymát is félbe vágtuk.
  6. Amikor letelt a két óra az összes zöldséget a levesbe tettük. Ismét felforraltuk, ismét beállítottuk alatta a lángot, hogy csak gyöngyözve főjön.
  7. További két óra múlva a leves elkészült. (Tehát 2 órát főztük a csontokkal majd további 2 órát a zöldségekkel.)
  8. Nagy szűrő segítségével kiszedtük a zöldségeket, a csontot, a bőrt. Ezeket nem tálalják a levessel. (Mi leszedtük a csontról a húst, ezt zsírral összeturmixoltuk, sóval borssal és mustárral ízesítve finom húskrémünk lett belőle. A többi maradéknak örültek a kutyák és a cicák.)
  9. A levest kihűtöttük. (Teraszon letakarva másnapra lehűlt, kocsonya lett belőle, tetejére feljött a zsírja.)
  10. Másnap leszedtük a leves tetejéről a zsírját. (Jó lesz vele főzni, sütni, eltettem a hűtőbe.)
  11. Majd kicsit megmelegítettük, de éppen csak annyira, hogy át tudjuk szűrni és ki tudjuk adagolni.
  12. Szűrés után 17 liter levesünk lett. (Kb. 6 liter párolgott el a főzés közben.) A leves jó ragacsos, finom illatos, igazándiból egy jó erős húsleveshez lehet hasonlítani, de nem sós és nem fűszeres.
  13. Tálalás előtt a leves levét teljesen felforraltuk, kifőtt tésztával, 2 kisebb szelet pirosra sült karajjal, 1 tükörtojással valamint bébispenóttal tálaltuk. A spenót nyersen kerül bele, a tűzforró levestől kicsit "megfonnyad" de még kissé ropogós marad. Szójaszósszal, Erős Pistával, ízlés szerint barnaecettel ízesítve fogyasztottuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/ramen-a-japan-tesztaleves/